Προηγμένα στατιστικά εργαλεία στην ανάλυση δεδομένων καλαθοσφαίρισης - παραδείγματα και εφαρμογές στην Α1 γυναικών 2016-2017 - Πέρδικος, Δημήτρης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών. Τομέας Μαθηματικών, 2018)
Η διπλωματική εργασία καταπιάνεται με την χρήση των μαθηματικών και της στατιστικής στην καλαθοσφαίριση και το πως βοηθούν στην ανάλυση και την πρόβλεψη του παιχνιδιού. Αρχικά, συστήνονται κάποιες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται όπως η Θεωρία Δικτύων και η ανάλυση με βάση τις κατοχές. Στη συνέχεια επικεντρωνόμαστε στη 2η, η οποία ουσιαστικά εκμεταλλεύεται τη δυική φύση του αθλήματος ώστε να αξιολογεί τις ομάδες κάτω από το ίδιο πρίσμα συστήνοντας μέτρα υπολογισμού της αποτελεσματικότητας της άμυνας και της επίθεσης μιας ομάδας. Έπειτα, χρησιμοποιούμε τους δείκτες που ορίστηκαν και αναφέρουμε τις κορυφαίες ομάδες σε επιδόσεις, σύμφωνα με αυτούς τους δείκτες σε μελέτες, οι οποίες έγιναν από τους επιστήμονες που τους επινόησαν. Αυτό μας βοηθά να κατανοήσουμε τη σημασία τους με παραδείγματα γνωστών ομάδων. Επίσης, συστήνουμε τη σύγκριση μεταξύ επιδόσεων με τη χρήση της τυπικής απόκλισης και παρουσιάζουμε ένα παράδειγμα ελέγχου σημαντικότητας για την επιρροή ενός παίκτη στην ομάδα. Στο Κεφάλαιο 6 συστήνουμε, τη μέθοδο Bell Curve, η οποία ουσιαστικά είναι μια προσαρμογή του ποσοστού νικών μιας ομάδας στην κανονική κατανομή με βάση τις επιδόσεις τους και εξηγούμε πως θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε αυτή τη μέθοδο στη στρατηγική μας και τι συμπεράσματα θα μπορούσαμε να εξάγουμε χρησιμοποιώντας την. Στη συνέχεια περνάμε στα ατομικά στατιστικά ενός παίκτη και το πώς μπορούμε να αναλύσουμε και να αξιολογήσουμε την παρουσία του. Συνεχίζοντας, εξηγούμε τι συμπεράσματα θα μπορούσαμε να εξάγουμε από ένα boxscore κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά το τέλος ενός αγώνα, κάτι εξαιρετικά σημαντικό για έναν προπονητή. Έπειτα, παρουσιάζεται μια νέα μέθοδος αξιολόγησης της ατομικής άμυνας, το Φύλλο Αμυντικής Αξιολόγησης, το οποίο επινόησε ο D.Oliver, με σκοπό την καλύτερη καταγραφή των αμυντικών επιδόσεων ενός παίκτη. Τελειώνοντας με τη μέθοδο με βάση τις κατοχές, αναλύουμε τους ατομικούς δείκτες των παικτών όσον αφορά το συνολικό αντίκτυπο που είχαν στα αποτελέσματα των ομάδων τους. Από το κεφάλαιο 11 και μετά, αναλύεται μια διαφορετική μέθοδος ατομικής αξιολόγησης χρησιμοποιώντας τα ατομικά στατιστικά του παίκτη αλλά και τα συνολικά στατιστικά της ομάδας του όταν αυτός αγωνίζεται και όταν όχι ώστε να αποκτήσουμε μια πληρέστερη εικόνα για την ικανότητά του και τη συνεισφορά του. Στην προσπάθειά μας να κατασκευάσουμε το Δείκτη Προσεγγιστικής Αξίας συστήνονται νέα μέτρα ατομικής αξιολόγησης σε άμυνα και επίθεση. Στο τελευταίο κεφάλαιο, επιχειρείται μια εφαρμογή των μεθόδων που παρουσιάστηκαν στο επαγγελματικό πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης Α1 Γυναικών της περιόδου 2016-2017. Έγιναν αναλύσεις παικτριών και ομάδων χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα στατιστικά από την επίσημη στατιστική υπηρεσία. Σε κάποια σημεία έγινε χρήση παλινδρόμησης ώστε να προσδιορίσουμε τη σημασία κάποιων παραγόντων στα αποτελέσματα των ομάδων.