Δημιουργία τριδιάστατου τοπογραφικού με επίγειες γεωδαιτικές μεθόδους - Ιωαννίδου, Στεφανία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Τοπογραφίας. Εργαστήριο Γενικής Γεωδαισίας, 2018)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η δημιουργία ενός τριδιάστατου τοπογραφικού με τη χρήση επίγειων γεωδαιτικών μεθόδων. Για τον σκοπό αυτό έγιναν οι απαραίτητες μετρήσεις και εργασίες γραφείου. Η εργασία αυτή, χωρίζεται στα παρακάτω κεφάλαια: Στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζονται αναλυτικά ποικίλα σχεδιαστικά προγράμματα, τα οποία έχουν την δυνατότητα τριδιάστατης σχεδίασης. Προκειμένου να επιλεγεί το καταλληλότερο εξ αυτών πραγματοποιήθηκε μια Πολυκριτηριακή ανάλυση, το αποτέλεσμα της οποίας δίνεται με την μορφή διαγράμματος. Επιπλέον παρουσιάζονται λεπτομέρειες για την απόδοση των λεπτομερειών και των υψομέτρων σημείων που πρόκειται να μετρηθούν αλλά και για το αντικείμενο της εργασίας. Στο δεύτερο κεφάλαιο αναλύονται όλοι οι παράμετροι υλοποίησης ενός τέτοιου τοπογραφικού, από την αναγνώριση της περιοχής και τη δημιουργία των σκαριφημάτων μέχρι τον έλεγχο του τελικού παράγωγου. Περιλαμβάνει όλες τις εργασίες υπαίθρου και όλους τους υπολογισμούς για τη δημιουργία του προς παράδοση προϊόντος. Στο τρίτο κεφάλαιο αναλύονται όλα τα στάδια που ακολουθήθηκαν για τη δημιουργία του τριδιάστατου τοπογραφικού τμήματος του Τεχνολογικού και Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου, καθώς και οι δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν. Στο τέταρτο και τελευταίο κεφάλαιο πραγματοποιείται μια ανασκόπηση της παρούσας διπλωματικής εργασίας, αναφέροντας συμπεράσματα που προέκυψαν από την εκτέλεση αυτού του γεωδαιτικού-τοπογραφικού προβλήματος, αλλά και προτάσεις για την βελτίωση και εξέλιξη της υλοποίησης του. Πιο συγκεκριμένα διαπιστώθηκε πως: Το καταλληλότερο λογισμικό σχεδίασης είναι το AutoCAD. Τα απλά σκαριφήματα δεν επαρκούν και επομένως προτείνεται η χρήση προβολικών, προοπτικών ή ακόμα και εικονιστικών αυτοσχέδιων ακόμα και αν ο χρόνος παραμονής στο πεδίο αυξάνεται σημαντικά. Η μέθοδος πολικών συντεταγμένων είναι η πιο ενδεδειγμένη μιας και η χρήση Reflectorless γεωδαιτικών σταθμών καθιστά την αποτύπωση ακόμα ευκολότερη, ακόμα και όταν τα σημεία που απαιτούνται είναι τριπλάσια σχεδόν σε πλήθος. Μόνο οι επίγειες μετρήσεις δεν αρκούν, και έτσι απαιτείται συμπλήρωση πληροφορίας με την χρήση UAV,καθώς υπάρχουν πληροφορίες σε οροφές κτηρίων και ταράτσες που πολλές φορές δεν είναι εφικτή η μέτρηση τους γεωδαιτικά. Για την παράδοση του τελικού τοπογραφικού δίνεται η δυνατότητα της τριδιάστατης εκτύπωσης μέσω των νέων τεχνολογιών. Με βάση τα παραπάνω προτείνεται η τροποποίηση των εικονιστικών σκαριφημάτων προκειμένου να περιλαμβάνουν και προοπτικές λεπτομέρειες, χωρίς να προκαλείται σύγχυση. Τέλος προτείνεται η δημιουργία βάσης δεδομένων με τα μετρούμενα στοιχεία, όπως παράθυρα και στέγες, ώστε ο χρήστης με ένα απλό κλικ πάνω στο κτήριο να λαμβάνει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται για αυτό.