Ανάλυση μετρήσεων και εκτίμηση αιολικού δυναμικού γύρω από το κτίριο ΑΝΥΜ στη Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου - Γιαννόπουλος, Νικήτας (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, 2018)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η θεωρητική ανάλυση των δεδομένων που υπάρχουν για το κτίριο ΑΝΥΜ της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου. Τα δεδομένα αυτά προκύπτουν πό δύο ανεμόμετρα που είναι εγκατεστημένα στο κτίριο, καθώς και από ένα μοντέλο πρόβλεψης (Wrf) που δίνει αποτελέσματα για την συγκεκριμένη περιοχή. Στόχος είναι η εύρεση του βέλτιστου σημείου για την εγκατάσταση μίας μικρής Α/Γ. Για τον λόγο αυτό κρίνεται απαραίτητη η ανάλυση που θα ακολουθήσει. Αρχικά θα πραγματοποιηθεί εκτενής ανάλυση για την βέλτιστη στατιστική κατανομή για την επεξεργασία των μετρήσεων. Θα παρουσιαστούν τα στατιστικά και συγκριτικά αποτελέσματα των κατανομών καθώς και η εύρεση της βέλτιστης κατανομής. Η μελέτη γίνεται ανάμεσα σε πολλές κατανομές οι οποίες έχουν επιλεγεί ως οι πλέον κατάλληλες για την περιγραφή του φαινομένου της ταχύτητας του ανέμου. Επίσης από τα ίδια δεδομένα θα πραγματοποιηθεί ανάλυση για την τύρβη του χώρου. Παρουσιάζονται η τύρβη του χώρου και οι επιπτώσεις της στην παραγωγή ενέργειας καθώς και στην καταπόνηση της Α/Γ. Ακολουθούν γενικότερα συμπεράσματα για την ύπαρξη της τύρβης και την αναγκαιότητα ή μη ύπαρξής της σε θέματα παραγωγής ενέργειας. Στην συνέχεια πραγματοποιείται φασματική ανάλυση του ανέμου. Από το πεδίο του χρόνου στο πεδίο συχνοτήτων εμφανίζονται πολλά αποτελέσματα για την φύση και την περιοδικότητα του ανέμου που πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν κατά την εγκατάσταση μίας Α/Γ ή ενός αιολικού πάρκου. Ταυτόχρονα μέσω της φασματικής ανάλυσης θα γίνει προσομοίωση της ταχύτητας του ανέμου σε υψηλότερες συχνότητες, με σκοπό την καλύτερη αναπαράσταση του φάσματος και της τυρβώδους συνιστώσας. Επιπλέον θα πραγματοποιηθεί σύγκριση μεταξύ τριών διαφορετικών Α/Γ. Η πρώτη Α/Γ είναι ορίζοντίου άξονα ενώ οι άλλες δύο είναι καθέτου άξονα. Έχοντας πραγματοποιήσει όλη την προαναφερθείσα ανάλυση, μπορεί να γίνει επίλυση του τεχνολογικού προβλήματος που αντιμετωπίζουμε, δηλαδή της εύρεσης του βέλτιστου σημείου εγκατάστασης της Α/Γ στο κτίριο ΑΝΥΜ.