Δυναμική αλληλεπίδραση τοίχου αντιστήριξης - εδάφους - κατασκευής - Σουγιάς, Ιωάννης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2018)
Η συνήθης πρακτική έως σήμερα, κατά τον αντισεισμικό σχεδιασμό, ήταν η απόκριση της κατασκευής σε μια στατική ή δυναμική φόρτιση. Όσον αφορά στη δυναμική αλληλεπίδραση μεταξύ της κατασκευής και του εδάφους όπου εδράζεται, χρησιμοποιούνται προσεγγιστικές μέθοδοι. Η πρακτική αυτή ενισχύεται στα μεγάλα έργα, στα οποία πραγματοποιείται γεωτεχνική και εδαφοδυναμική μελέτη. Κατά την αντισεισμική μελέτη εφαρμόζεται η απλοποιητική παραδοχή ότι η εδαφική στρώση όπου εδράζεται η κατασκευή επεκτείνεται στο άπειρο σε οριζόντια διεύθυνση εκατέρωθεν. Στην περίπτωση που έχουμε δύσκαμπτη εδαφική στρώση (βραχώδης) και η περιοχή είναι αραιοκατοικημένη, ισχύουν οι παραπάνω απλοποιητικές παραδοχές. Τι συμβαίνει όμως στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν διαφόρων τύπων εδαφικές στρώσεις, που διακόπτονται από έναν τοίχο αντιστήριξης άκαμπτο ή εύκαμπτο; Σκοπός λοιπόν της παρούσας διπλωματικής εργασίας ήταν να εξετάσει και να προσεγγίσει, κατά τον βέλτιστο τρόπο, τη δυναμική αλληλεπίδραση ενός τοίχου αντιστήριξης με την εδαφική στρώση, στην οποία εδράζεται μια κατασκευή, ιδιαίτερα όταν η αντιστήριξη έχει μόνιμο χαρακτήρα. Για την προσομοίωση του φαινομένου, χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος των πεπερασμένων στοιχείων, με το λογισμικό Plaxis, ένα λογισμικό κατάλληλο για γεωτεχνικές αναλύσεις. Διερευνήθηκε η επιρροή στην επιτάχυνση και στη δυναμική ενίσχυση των εξής παραμέτρων: dw, dθ, Vs, ρ, ξ, L, Τ, και την εφαρμογή δυο διαφορετικών σεισμικών χρονοϊστοριών (παλμός Ricker με συχνότητα 2Hz και πραγματική σεισμική διέγερση eq255). Να σημειωθεί ότι στην παρούσα διπλωματική εργασία, εξετάζονται αρκετές σημαντικές παραμετρικές ιδιότητες, αλλά όχι στο σύνολό τους. Σε όλη την έκταση της παρούσας εργασίας είναι εμφανής η πολυπλοκότητα του φαινομένου της δυναμικής αλληλεπίδρασης τοίχου- εδάφους -κατασκευής. Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα αποδεικνύουν την ύπαρξη του εν λόγω φαινομένου. Θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν στον αντισεισμικό σχεδιασμό οι αντίστοιχες παραμετρικές ιδιότητες, τόσο των κτιρίων, όσο και των τοίχων αντιστήριξης, διότι πιθανές αστοχίες τους θα έχουν ανυπολόγιστες συνέπειες.