Καταγραφή και μελέτη των διαθέσιμων μεθόδων ανίχνευσης νησιδοποίησης στα μικροδίκτυα συνεχούς ρεύματος - Βλάχος, Γεράσιμος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικής Ισχύος, 2018)
Ο σκοπός αυτής της εργασίας είναι η καταγραφή και η μελέτη των βασικών μεθόδων ανίχνευσης της νησιδοποίησης στα AC Μικροδίκτυα καθώς και η καταγραφή και η μελέτη όλων των αντίστοιχων μεθόδων στα DC Μικροδίκτυα. Τα τελευταία χρόνια, επειδή η τεχνολογία DC χρησιμοποιείται ευρέως και στα φορτία και στη διεσπαρμένη παραγωγή, υπάρχει η ανάγκη να βρεθούν αποτελεσματικές μέθοδοι ανίχνευσης της νησιδοποίησης. Η πρόκληση στις συγκεκριμένες μεθόδους είναι ότι στα DC Μικροδίκτυα, λόγω της έλλειψης της συχνότητας, το μόνο μέγεθος που μπορεί να παρακολουθηθεί είναι η τάση κι αυτό περιορίζει των αριθμό των μεθόδων σε σχέση με τις μεθόδους στα AC Μικροδίκτυα. Στο θεωρητικό υπόβαθρο της εργασίας αυτής καταγράφονται και περιγράφονται οι πιο βασικές μέθοδοι αντινησιδοποίησης στα AC Μικροδίκτυα. Στη συνέχεια καταγράφονται και αναλύονται όλες οι διαθέσιμες μέθοδοι ανίχνευσης νησιδοποίησης στα DC Μικροδίκτυα, δίνοντας περισσότερη βάση στη μέθοδο βασισμένη στη Θετική Ανάδραση του Συστήματος Ελέγχου του Αντιστροφέα. Σ’ αυτή τη μέθοδο αποδεικνύεται με τη βοήθεια του μοντέλου μικρού σήματος καθώς και του κριτηρίου ευστάθειας Routh-Hurwitz η ευστάθεια των τεχνικών που αποτελούν τη συγκεκριμένη μέθοδο για διάφορες τιμές του κέρδους. Στο πρακτικό μέρος της εργασίας, με τη βοήθεια του MATLAB/Simulink, αποδεικνύεται η ευστάθεια, αστάθεια κι η οριακή ευστάθεια των τεσσάρων τεχνικών. Για τις τρεις πρώτες τεχνικές γίνεται προσομοίωση στην κυκλωματική διάταξη του συστήματος, παρατηρείται η κυματομορφή της τάσης στο Σημείο Κοινής Σύνδεσης και καταγράφεται το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να ανιχνευθεί η νησιδοποίηση. Η τελευταία ενότητα αποτελείται από συμπεράσματα και συγκρίσεις, όσον αφορά τη λειτουργία των τεσσάρων τεχνικών που αποτελούν τη μέθοδο βασισμένη στη Θετική Ανάδραση του Συστήματος Ελέγχου του Αντιστροφέα. Τέλος, γίνονται προτάσεις για μεταφορά κάποιων μεθόδων από τα AC Μικροδίκτυα στα DC Μικροδίκτυα.