Μελέτη θερμικής αγωγιμότητας και διηλεκτρικής συμπεριφοράς νανοελαίων - Κουτσιαρά, Κωνσταντίνα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών. Τομέας Φυσικής, 2017)
Στα πλαίσια εκπόνησης της διπλωματικής εργασίας, στο εργαστήριο Διηλεκτρικής Φασματοσκοπίας του τομέα Φυσικής της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών ΕΜΠ, σε συνεργασία με τη Σχολή ΗΜΜΥ ΕΜΠ και το Πανεπιστήμιο Πατρών, μελετήθηκαν δείγματα ελαίων, που προορίζονται για χρήση σε μετασχηματιστές. Τα δείγματα αυτά ήταν : καθαρό συνθετικό έλαιο φυτικής προέλευσης, τέσσερα δείγματα του ίδιου ελαίου με νανοσωματίδια μαγνητίτη και δύο δείγματα με γραφένιο. Το πρώτο στάδιο των πειραματικών μετρήσεων αφορά στη θερμική αγωγιμότητα των δειγμάτων. Χρησιμοποιήθηκε καινούρια συσκευή του εργαστηρίου που βασίζεται στην τεχνική flash για τον προσδιορισμό της θερμικής αγωγιμότητας (Netzsch LFA467). Για τον προσδιορισμό της θερμικής αγωγιμότητας απαραίτητη είναι η γνώση της πυκνότητας και της ειδικής θερμότητας του δείγματος. Η πυκνότητα είναι γνωστή από τον κατασκευαστή, ενώ η ειδική θερμότητα μετρήθηκε με την αντίστοιχη μέθοδο σε διάταξη Διαφορικής Θερμιδομετρίας Σάρωσης (DSC TAQ200), που υπάρχει στο εργαστήριο. Το δεύτερο στάδιο πειραματικών μετρήσεων αφορά στη διηλεκτρική συμπεριφορά των νανοελαίων. Όλες οι μετρήσεις έγιναν σε διάταξη Διηλεκτρικής Φασματοσκοπίας Ευρείας κλίμακας συχνοτήτων (BDS Alpha Analyzer του οίκου Novocontrol) του εργαστηρίου. Mε τη χρήση των προγραμμάτων Grafity και Origin, προκύπτει η ηλεκτρική αγωγιμότητα ως συνάρτηση της συχνότητας και της θερμοκρασίας. Συνδυάζοντας τα αποτελέσματα των δύο παραπάνω πειραματικών διαδικασιών, επιλέγονται τα καταλληλότερα από τα δείγματα για την εφαρμογή που ζητώνται.