Μετρήσεις ταχύτητας ροής με hot-wire για λεπτομερή υπολογισμό πεδίου παροχής αέρα εισαγωγής κινητήρα diesel - Νικολάου, Αντώνιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Ναυτικής Μηχανολογίας, 2015)
Τα μετρητικά τύπου Hot-Wire έχουν ευρεία εφαρμογή στις μετρήσεις τυρβώδους ροής των αερίων, καθώς η χρήση τους δίνει πληθώρα πληροφοριών, εξαιρετικής πειραματικής ακρίβειας. Στην παρούσα διπλωματική εργασία παρουσιάζονται οι βασικές αρχές λειτουργίας τους και βάσει αυτών τα μετρητικά βαθμονομούνται σε κατάλληλη διάταξη. Πραγματοποιείται λεπτομερής υπολογισμός πεδίου παροχής αέρα τόσο στην πρότυπη διάταξη δοκιμών αέρα του ΕΝΜ, όσο και στο πεδίο παροχής αέρα κινητήρα Diesel. Επιπλέον με χρήση του Hot-Wire και ανάλυση των μετρήσεων στο πεδίο των συχνοτήτων, υπολογίζεται η συχνότητα στάσιμου ακουστικού κύματος που δημιουργείται σε αγωγό με οπή όταν αυτός διαρρέεται από αέρα, καθώς και η συχνότητα περιστροφής της φτερωτής συμβατικού ανεμιστήρα. Η ακρίβεια των αποτελεσμάτων εξακριβώνεται μέσω σύγκρισης με πρότυπες μεθόδους, στα πλαίσια του ελέγχου της ορθής χρήσης και λειτουργίας των διαθέσιμων μετρητικών.