Θεωρητική μελέτη των (n,2n) αντιδράσεων των ισοτόπων 191,193Ir με τη χρήση του κώδικα EMPIRE 3.2.2 MALTA - Κομποθανάσης, Κωστής (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, 2018)
Σκοπός της εργασίας αυτής ήταν η θεωρητική μελέτη της ενεργού διατομής των αντιδράσεων 191Ir(n,2n)190Irg+m1, 191Ir(n,2n)190Irm2 και 193Ir(n,2n)192Irg+m1. Οι θεωρητικοί υπολογισμοί πραγματοποιήθηκαν με χρήση του προγράμματος EMPIRE 3.2.2 Malta, για όλο το ενεργειακό εύρος νετρονίων στο οποίο το κανάλι (n,2n) είναι ανοιχτό, από 8 έως 25 MeV, ενώ στα πλαίσια του Στατιστικού Προτύπου Hauser-Feshbach, λήφθηκαν υπόψη οι μηχανισμοί Άμεσης Αντίδρασης, της Πρώιμης Αποδιέγερσης Σύνθετου Πυρήνα και του μηχανισμού Σύνθετου Πυρήνα με χρήση του προτύπου Οπτικού Δυναμικού του Varner (αριθμός καταλόγου RIPL-2100) για το 191Ir και το 193Ir. Στην περιγραφή της πυκνότητας καταστάσεων στο συνεχές των πυρήνων χρησιμοποιήθηκε το πρότυπο Γενικευμένου Υπερρευστού (GSM). Οι υπολογισμοί αυτοί συνοδεύουν τις πειραματικές μετρήσεις της ομάδας Πυρηνικής Φυσικής του ΕΜΠ, για την ενεργό διατομή των συγκεκριμένων αντιδράσεων, που πραγματοποιήθηκαν με τη μέθοδο της ενεργοποίησης σε σχέση με αυτήν της αντίδρασης 27Al(n,α)24Nα, για ενέργειες δέσμης νετρονίων 17.1 και 20.9 MeV. Οι μονοενεργειακές δέσμες νετρονίων παράχθηκαν στον επιταχυντή Tandem T11/25 των 5.5 MV του Ινστιτούτου Πυρηνικής Φυσικής του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», μέσω της αντίδρασης 3H(d,n)4He, χρησιμοποιώντας στόχο τριτίου, ενώ υπήρχε δυνατότητα ελέγχου της νετρονικής ροής μέσω του ανιχνευτή BF3.