Διερεύνηση της δυνατότητας συγκρότησης διάταξης XRF με χρήση μηχανής ακτίνων-Χ 200 kV - Γρίβας, Συμεών Ζ. (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Πυρηνικής Τεχνολογίας, 2018)
Η παρούσα Διπλωματική Εργασία ασχολείται με θέματα τα οποία εμπίπτουν στη μελέτη της τεχνικής φθορισμού των ακτίνων-Χ (XRF), τεχνικής που εφαρμόζεται στο Εργαστήριο Πυρηνικής Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΠΤ-ΕΜΠ). Σκοπός της εργασίας αυτής ήταν η διερεύνηση της δυνατότητας συγκρότησης διάταξης XRF με χρήση μηχανής ακτίνων-Χ βιομηχανικής ραδιογραφίας. Οι υψηλές ενέργειες φωτονίων επιτρέπουν τη διέγερση της στιβάδας Κ των στοιχείων υψηλού ατομικού αριθμού και η ανίχνευση χαρακτηριστικών ακτίνων-Χ γίνεται σε μία περιοχή με λιγότερες παρεμβολές λόγω χαρακτηριστικών ακτίνων άλλων στοιχείων. Για τη διερεύνηση επιστρατεύθηκαν τεχνικές προσομοίωσης Monte Carlo, με χρήση του κώδικα PENELOPE, και πειραματικές τεχνικές.