Πειραματική μελέτη της επίδρασης στη ροή επιφάνειας περιστρεφόμενου κυλίνδρου με υπερυδρόφοβα και υδρόφιλα χαρακτηριστικά - Μπενέκος, Γεώργιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Ρευστών, 2018)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας αποτέλεσε η πειραματική μελέτη της επίδρασης στη ροή επιφάνειας περιστρεφόμενου κυλίνδρου με υπερυδρόφοβα και υδρόφιλα χαρακτηριστικά. Διεξήχθησαν μετρηήσεις με τη τεχνική του PIV για την οπτικοποίηση του πεδίου ταχυτήτων κοντά στο περιστρεφόμενο κύλινδρο και εξετάστηκαν οι περιπτώσεις α) κύλινδρος από αλουμίνιο να περιστρέφεται φέροντας υδρόφιλη μεμβράνη COP β) κύλινδρος να περιστρέφεται φέροντας επιφάνεια με υπερυδρόφοβα χαρακτηριστικά γ) ο κύλινδρος να περιστρέφεται φέροντας επιφάνεια με riblet διαμόρφωση δ) ο κύλινδρος να περιστρέφεται φέροντας επιφάνεια riblet υπερυδρόφοβα επεξεργασμένη. Οι επιφάνειες που προσαρτήθηκαν για τη διεξαγωγή των πειραμάτων κατασκευάστηκαν στο Τομέα Μικροηλεκτρονικής του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε 'Δ' με διεργασία πλάσματος και εναπόθεση υμενίου Teflon. Χρησιμοποιήθηκε κατάλληλη πειραματική διάταξη τετραγωνικής δεξαμενής από Plexiglas, πληρωμένη μέχρι τη μέση με απιονισμένο νερό το οποίο και περιβάλλει περιστρεφόμενο κύλινδρο από αλουμίνιο διαμέτρου 25mm ο οποίος και συνδέθηκε με βηματικό κινητήρα για τη μετάδοση των στροφών. Η καταγραφή του πεδίου της ταχύτητας έγινε στο μέσο της δεξαμενής με το κύλινδρο τοποθετημένο στο οριζόντιο επίπεδο για διαφορετικές ταχύτητες περιστροφής.