Μέτρηση Μαγνητικής Επιδεκτικότητας με χρήση του νόμου του Stokes - Μπέτσιος, Παναγιώτης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, 2018)
Ήδη από την αρχαιότητα ο άνθρωπος είχε αρχίσει να αντιλαμβάνεται την ύπαρξη και τη χρησιμότητα των μαγνητικών ιδιοτήτων που έχουν διάφορα υλικά. Με το πέρασμα των αιώνων η μελέτη και η εκμετάλλευση των μαγνητικών ιδιοτήτων των υλικών και του μαγνητισμού γενικότερα υπήρξε συνεχώς αυξανόμενη με αποτέλεσμα σήμερα ένα σημαντικό κομμάτι της μελέτης του μαγνητισμού να είναι ο ακριβής προσδιορισμός των μαγνητικών ιδιοτήτων κάθε υλικού, δηλαδή ο τρόπος που αυτό αντιδρά στην επιβολή ενός εξωτερικού μαγνητικού πεδίου. Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν αναπτυχθεί αρκετές μέθοδοι μέτρησης της μαγνήτισης και της μαγνητικής επιδεκτικότητας των υλικών. Άλλες από αυτές είναι περισσότερο και άλλες λιγότερο ακριβείς ως προς την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων τους ωστόσο στην πλειοψηφία τους παραμένουν ιδιαίτερα κοστοβόρες λόγω του πολύπλοκου εξοπλισμού που χρησιμοποιούν. Στην παρούσα εργασία προτείνεται μία νέα μέθοδος μέτρησης της μαγνητικής επιδεκτικότητας δειγμάτων, με εκμετάλλευση του νόμου του Stokes για τα ρευστά. Η μέθοδος αυτή έχει τη δυνατότητα παροχής αρκετά έγκυρων αποτελεσμάτων, χαρακτηρίζεται από απλότητα στο σχεδιασμό και την εφαρμογή της και είναι ιδιαίτερα οικονομική σε σχέση με τις υπόλοιπες μεθόδους που είναι αυτή τη στιγμή σε εφαρμογή στο χώρο των μαγνητικών μετρήσεων.