Μέθοδοι επιμερισμού κόστους και προσδιορισμός του περιθωρίου συνεισφοράς σε μεταποιητική μονάδα - Γιάντσιος, Γεώργιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, 2018)
Στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον, όπου υφίσταται ραγδαίες μεταβολές, ένα από τα πολυτιμότερα κεφάλαια ενός οργανισμού είναι οι πληροφορίες. Οι ορθές επιχειρηματικές αποφάσεις βασίζονται σε δεδομένα άμεσα, ακριβή και ενημερωμένα. Για την επίτευξη αυτού, οι επιχειρήσεις έχουν στραφεί σε λύσεις Επιχειρηματικής Ευφυΐας (Business Intelligence), ώστε να δώσουν τη δυνατότητα στα διοικητικά τους στελέχη να προβλέψουν, να κατανοήσουν και να προσαρμοστούν αποτελεσματικά στις προκλήσεις και στις απαιτήσεις του σύγχρονου επιχειρηματικού περιβάλλοντος για να μπορέσουν να οδηγήσουν τους οργανισμούς τους σε επιτυχία. Ο σκοπός της διπλωματικής εργασίας είναι να παρουσιάσει την μεθοδολογία δημιουργίας ενός τέτοιου εργαλείου που απευθύνεται κυρίως σε μεταποιητικές επιχειρήσεις μικρού έως μεσαίου μεγέθους για τον άμεσο προσδιορισμό του περιθωρίου συνεισφοράς τους. Η χρησιμότητα του μεγέθους αυτού για τις επιχειρήσεις είναι μεγάλη, καθώς μέσου αυτού η επιχείρηση αποκτά καθαρή εικόνα για τα αποτελέσματα των λειτουργιών της και των διαδικασιών της, και κατά την πιλοτική λειτουργία του σε σχετική επιχείρηση, προέκυψαν σημαντικά συμπεράσματα, τα οποία και παρουσιάζονται. Στην παρούσα εργασία, αναλύεται η μεθοδολογία σχεδιασμού του πιλοτικού έργου, όπως και τα συστατικά από τα οποία αποτελείται το εργαλείο αυτό. Ξεκινώντας από τα βασικά δεδομένα που χρειάζεται να έχουν ορισθεί και καταλήγοντας στα εμπορικά και χρηματοοικονομικά παραστατικά που συμπεριλαμβάνονται στο πιλοτικό έργο και στον υπολογισμό του περιθωρίου συνεισφοράς, στην διπλωματική εργασία, επίσης, περιλαμβάνονται εμπειρικά πρακτικές και συμπεράσματα που προέκυψαν μέχρι την εκτέλεση του έργου αυτού.