Πολιτιστικοί πόροι και τουριστική επιχειρηματικότητα - Λαμπρόπουλος, Βασίλειος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού, 2018)
Η παρούσα διπλωματική εργασία εκπονήθηκε στον Τομέα Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού της Σχολής Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Έχει ως στόχο της την αξιοποίηση χωρικών δεδομένων σχετικών με τους πολιτιστικούς πόρους, αλλά και της σχετικής με τον τουρισμό επιχειρηματικότητας στο σύνολο της χώρας (χωρικά δεδομένα ανά περιφέρεια της χώρας, με εξαίρεση την Περιφέρεια Αττικής και τον νομό Θεσσαλονίκης), με σκοπό: α) την εξαγωγή συμπερασμάτων και την τροφοδότηση των διαδικασιών λήψης αποφάσεων σχετικά με το πλαίσιο πολιτικής για την προώθηση της πολιτιστικής τουριστικής ανάπτυξης, και β) την εξειδίκευση αυτών στο επίπεδο περιφερειών της χώρας. Συγκεκριμένα, η εργασία στο εισαγωγικό μέρος της εμβαθύνει σε ζητήματα που αφορούν τον τομέα του τουρισμού, τον ρόλο του στην εθνική οικονομία, αλλά και τη σημαντικότητα της τουριστικής βιομηχανίας ως αναπτυξιακού πυλώνα της χώρας μας. Επίσης, εμβαθύνει στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί έως τώρα από την χώρα μας, και επιχειρεί μία σύντομη κριτική θεώρηση των ‘ασυμφωνιών’ που παρουσιάζονται στα εν λόγω κείμενα και την διαθεσιμότητα και κατανομή των πολύτιμων πόρων φυσικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος που διαθέτει η χώρα μας. Η θεώρηση αυτή βασίζεται στην καταγραφή και χαρτογραφική απεικόνιση: α) ενός φάσματος πολιτιστικών πόρων που καταγράφονται στις περιφέρειες της χώρας, συνθέτοντας πληροφορίες που προκύπτουν από ένα σύνολο πηγών, και β) της τουριστικής επιχειρηματικότητας στις διάφορες περιφέρειες της χώρας. Γίνεται επεξεργασία της χωρικής αυτής πληροφορίας, και εξετάζεται η ποσοτική συσχέτιση μεταξύ της διαθεσιμότητας πόρων (φυσικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος) με δυναμικό τουριστικής ανάπτυξης ανά περιφέρεια της χώρας με την τουριστική επιχειρηματικότητα που αναπτύσσεται με βάση τους εν λόγω πόρους. Με βάση τα αποτελέσματα της παραπάνω επεξεργασίας και της συσχέτισης, αξιολογούνται οι τρέχουσες στρατηγικές κατευθύνσεις, που απορρέουν από τα υφιστάμενα κείμενα στρατηγικής, και παρουσιάζονται ορισμένα συμπεράσματα.