Προσδιορισμός του συντελεστή γεωδαιτικής διάθλασης Κ με τη μέθοδο της θερμοβαθμίδας - Μπίστας, Βασίλειος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Τοπογραφίας. Εργαστήριο Γενικής Γεωδαισίας, 2018)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως κύριο αντικείμενο την μελέτη και τον προσδιορισμό του συντελεστή γεωδαιτικής διάθλασης k, με την μέθοδο της θερμοβαθμίδας. Η διαδικασία αυτή πραγματοποιήθηκε με την διεξαγωγή μιας σειράς χωροσταθμήσεων ακριβείας, κατά την διάρκεια των οποίων προσδιορίζεται η θερμοβαθμίδα με ειδικούς αισθητήρες μέτρησης θερμοκρασίας. Σκοπός της όλης διαδικασίας είναι η διόρθωση των αναγνώσεων της σταδίας των εκτελεσθέντων χωροσταθμήσεων λόγω διάθλασης και ο υπολογισμός του δείκτη γεωδαιτικής διάθλασης k. Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο κεφάλαιο πραγματεύεται το φαινόμενο της διάθλασης και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει τις γεωδαιτικές μετρήσεις. Αρχικά γίνεται αναφορά στα είδη των γεωδαιτικών μετρήσεων και τον χρησιμοποιούμενο εξοπλισμό. Ύστερα, περιγράφεται το φαινόμενο της διάθλασης και η έννοια του δείκτη γεωδαιτικής διάθλασης k. Τέλος, προσδιορίζεται το ακριβές αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας. Το δεύτερο κεφάλαιο έχει ως κύριο αντικείμενο την θερμοβαθμίδα. Αρχικά, αναφέρεται στην έννοια της θερμοβαθμίδας ενώ παρουσιάζονται τα προτεινόμενα μοντέλα προσδιορισμού της. Έπειτα, περιγράφεται ο τρόπος υπολογισμού της διόρθωσης λόγω διάθλασης μέσω των προαναφερθέντων μοντέλων. Τέλος, περιγράφεται ο τρόπος υπολογισμού το δείκτη γεωδαιτικής διάθλασης k, με την χρήση της διόρθωσης λόγω διάθλασης. Στο τρίτο κεφάλαιο περιγράφεται η πειραματική διαδικασία που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της παρούσας εργασίας. Γίνεται εκτενής αναφορά στον σχεδιασμό της διαδικασίας αλλά και στον εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε. Περιγράφονται οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν, η απαραίτητη προετοιμασία που έγινε πριν την έναρξη των πειραμάτων και παρουσιάζονται αναλυτικά όλα τα δεδομένα που προέκυψαν από αυτή. Έπειτα πραγματοποιείται η αξιολόγηση των πρωταρχικών δεδομένων. Τέλος παρουσιάζονται τα δεδομένα που προέκυψαν από μια επαναληπτική πειραματική διαδικασία, η οποία κρίθηκε αναγκαία μετά την πρώτη αξιολόγηση των δεδομένων. Στο τέταρτο κεφάλαιο προσδιορίζεται η θερμοβαθμίδα από τα δεδομένα καταγραφής των αισθητήρων κατά την διάρκεια των πειραμάτων και γίνεται αξιολόγηση δύο διαφορετικών προσαρμογών των υπαρχόντων μοντέλων. Τέλος υπολογίζεται η διόρθωση λόγω διάθλασης και ο συντελεστής γεωδαιτικής διάθλασης k, μετά την επιλογή του κατάλληλου μοντέλου. Στο πέμπτο και τελευταίο κεφάλαιο συγκεντρώνονται τα συμπεράσματα και οι παρατηρήσεις που προκύπτουν από το σύνολο της παρούσας εργασίας. Ακόμη παρουσιάζεται μια σειρά προτάσεων για βελτίωση της μεθόδου για μελλοντική έρευνα πάνω στο αντικείμενο αυτό.