Διαχείριση κινδύνου: Εμπειρική διερεύνηση των υποδειγμάτων διαχείρισης πιστωτικού κινδύνου - Κοντονάσιος, Παναγιώτης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών. Τομέας Μαθηματικών, 2018)
Τα τελευταία χρόνια η παγκόσμια οικονομική κρίση, που ξεκίνησε σε ένα βαθμό από την κρίση στις χρηματοοικονομικές αγορές, οδήγησε ένα μεγάλο κομμάτι του ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού κλάδου να αναγνωρίσει τη βαρύτητα της έννοιας του κινδύνου και την ανάγκη διεξοδικότερης ανάλυσης αυτού. Η παρούσα εργασία εστιάζει στην ανάλυση των σύγχρονων εργαλείων που έχουν αναπτυχθεί για τη διαχείριση του χρηματοοικονομικού κινδύνου και ειδικότερα ενός είδους του, του πιστωτικού κινδύνου. Πραγματοποιήθηκε σε αυτό το πλαίσιο βιβλιογραφική ανασκόπηση για την αναλυτική παρουσίαση των διαφόρων ειδών των χρηματοοικονομικών κινδύνων, αλλά και των μεθόδων που ακολουθούνται για την αποτελεσματική διαχείρισή τους. Τελικός σκοπός της εργασίας είναι η μύηση αναγνωστών που δεν έχουν έρθει σε επαφή με το αντικείμενο, να γνωρίσουν τον συγκεκριμένο κλάδο και τις διαφορετικές μορφές κινδύνου σε αρχικό στάδιο, ενώ στη συνέχεια γίνεται διεξοδική αναφορά στα περισσότερα μαθηματικά μοντέλα και υποδείγματα που χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου. Μετά την παρουσίαση της πλήρους μεθοδολογίας διαχείρισης τέτοιων κινδύνων πραγματοποιείται σύγκριση των μοντέλων. Μέσα από την ανάλυση των παραπάνω μοντέλων, ο αναγνώστης γνωρίζει τα δομικά στοιχεία του κάθε μοντέλου και μπορεί να αποφασίσει ποιο μοντέλο προσεγγίζει τον κίνδυνο που θέλει να εξετάσει καλύτερα. Για την ολοκλήρωση του σκοπού της εργασίας, το τελευταίο κεφάλαιο περιέχει εφαρμογές δύο μοντέλων από αυτά που αναλύονται στην παρούσα εργασία.