Παρέμβαση αστικού τοπίου σε συνέχεια του Πάρκου Α. Τρίτσης - Ψημάδα, Αλεξάνδρα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2018)
Η μελέτη αφορά την περιοχή που βρίσκεται Νότια του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» στους Αγίους Αναργύρους Αττικής, έκτασης 140 στρεμμάτων. Στον χώρο φιλοξενούνται οι ανενεργές εγκαταστάσεις του ΟΣΕ (Αμαξοστάσιο και Παλαιός Σταθμός Πελοποννήσου), τα απορριμματοφόρα του Δήμου, το Πάρκο Ανακύκλωσης και κτήρια που εξυπηρετούν διοικητικές λειτουργίες. Η μητροπολιτική σημασία του υφιστάμενου πάρκου, συναρτήσει της στρατηγικής θέσης του οικοπέδου αποτελούν το εφαλτήριο για την αστική και τοπιακή παρέμβαση που προτείνεται. Αρχικά υλοποιήθηκε χωροταξική και πολεοδομική μελέτη, από την οποία προέκυψε ότι το μεγαλύτερο τμήμα της έκτασης παραμένει ανεκμετάλλευτο κοινωνικά και χρηστικά, προκαλώντας χωρική ασυνέχεια. Η πρόταση αφορά τη σύνθεση μίας νέας αστικής γεωμετρίας που αποσκοπεί στην ανάδειξη της δυναμικής που διαθέτει η περιοχή σχετικά με την ομαλή μετάβαση από το κέντρο της πόλης στο Πάρκο. Ακόμη, σχηματίζονται διαδρομές και σημεία στάσης, που ενοποιούν τους υφιστάμενους δημόσιους υπαίθριους χώρους και τους εντάσσουν σε ένα ευρύτερο δίκτυο πρασίνου. Επιπρόσθετα, κύριοι άξονες της πρότασης αποτελούν η ανάδειξή των στοιχείων ταυτότητας του τόπου όπου εντάσσεται, η ανάπτυξη των κοινωνικών συναναστροφών και η ευαισθητοποίηση του χρήστη ως προς το περιβάλλον και την κοινωνία. Οι χρήσεις που οργανώνονται τόσο σε πρόσθετες όσο και σε υπάρχουσες κτηριακές δομές, καθώς και σε υπαίθριες διαμορφώσεις είναι εκπαιδευτικού, περιβαλλοντικού και πολιτιστικού χαρακτήρα. Η σχεδιαστική πρόκληση, που επιχειρεί να διαχειριστεί η πολεοδομική και τοπιακή παρέμβαση που προτείνεται, έγκειται στο μετασχηματισμό του μητροπολιτικού πάρκου από αυτόνομη νησίδα πρασίνου σε ζωτικό στοιχείο της κοινωνικής φύσης της πόλης. Στον άξονα αυτό, επιδιώκεται η βιωματική διάσταση και η βιωσιμότητα των δημόσιων χώρων, που προϋποθέτουν τη φυσική και νοηματική σύνδεση του χώρου πρασίνου με τον αστικό ιστό.