Μονάδα καλλιέργειας & επεξεργασίας καλαμιού στη Νάξο - Ζουρέλλη, Σοφία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2018)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας αποτελεί η πρόταση δημιουργίας και ο σχεδιασμός μιας μονάδας καλλιέργειας και επεξεργασίας καλαμιού στη Νάξο. Η ερευνητική εργασία (διάλεξη) με τίτλο “Αποαστικοποίηση | Προσεγγίζοντας τη Νάξο” εξετάζει το ζήτημα της σύγχρονης τάσης αποαστικοποίησης και εστιάζει στην μελέτη του τόπου της Νάξου ως σύγχρονου τόπου υποδοχής αποαστικοποιούμενου πληθυσμού. Τα συλλεχθέντα από αυτήν ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία, η ανάλυση των ανθρωπογεωγραφικών χαρακτηριστικών του νησιού, ο εντοπισμός των κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων και η διερεύνηση των ευκαιριών που προκύπτουν μέσα από τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται από την αλληλεπίδραση τοπικού και νεοαφιχθέντος πληθυσμού, οδηγούν στην επιλογή της ιδιαίτερης περιοχή μελέτης. Πιο συγκεκριμένα, η ανάγκη για μείωση της εξάρτησης των κατοίκων από την πόλη του νησιού και της συγκέντρωσης σε αυτήν, στρέφει το ενδιαφέρον της έρευνας στην αγροτική περιοχή του νησιού, αυτή των Λιβαδιών. Παράλληλα, τα περιβαλλοντικά προβλήματα που σχετίζονται με την μακροχρόνια, συνεχή καλλιέργεια της πατάτας δίνουν το έναυσμα για την αναζήτηση μιας εναλλακτικής καλλιέργειας με πολλαπλές ιδιότητες για τη ζωή του τόπου. Ο εντοπισμός του καλαμιού -χαρακτηριστικού στοιχείου και άφθονης πρώτης ύλης της περιοχής-, οδηγεί στην έρευνα της δυνατότητας αξιοποίησής του και στην ανακάλυψη της ύπαρξης πολλαπλών και καινοτόμων τρόπων επεξεργασίας και χρήσης του, και τροφοδοτεί την ιδέα της δημιουργίας της προτεινόμενης μονάδας. Στόχος της μονάδας αυτής είναι να λειτουργήσει ως μία νέα οικονομική δραστηριότητα, απευθυνόμενη σε παλιούς και νέους κατοίκους και ταυτόχρονα ως ένας εκπαιδευτικός και πολιτιστικός χώρος τοπικής και υπερτοπικής σημασίας, άμεσα συνδεδεμένος με την καθημερινή ζωή των κατοίκων της περιοχής. Τον σκοπό αυτό εξυπηρετεί η χωροθέτησή της στο συνδετικό δακτύλιο των τεσσάρων οικισμών των Λιβαδιών και η ένταξή της στα πλαίσια της περιπατητικής διαδρομής που ακολουθεί το δίκτυο των υφιστάμενων αγροτικών μονοπατιών. Οι χώροι αποκτούν μορφολογική και υλική έκφραση, με αφορμές από το φυσικό τοπίο, με γνώμονα την ένταξη σε αυτό και με σαφείς αναφορές στο κεντρικό στοιχείο της πρότασης, το καλάμι.