Κέντρο εναλλακτικής ψυχοθεραπείας για παιδιά στην Βαρυμπόπη - Θαρρουνιάτη, Σταματίνα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2018)
Στόχος της διπλωματικής εργασίας είναι η δημιουργία ενός κέντρου εναλλακτικής ψυχοθεραπείας για παιδιά και εφήβους με ελαφριές ψυχικές διαταραχές στην Βαρυμπόμπη. Η θεραπευτική διαδικασία στηρίζεται στα οφέλη που προκύπτουν από την αλληλεπίδραση του ανθρώπου με τα ζώα, (ο επίσημος όρος είναι ANIMAL ASSISTED THERAPY / ANIMAL ASSISTED ACTIVITIES). Το ιδιότυπο αυτό κέντρο θα παρέχει ιατρική και συναισθηματική υποστήριξη στα παιδιά κυρίως μέσω της επαφής τους με ζώα φάρμας ( αγελάδες, αιγοπρόβατα, κότες, κουνέλια) , άλογα (ιπποθεραπεία και ιππο-ψυχοθεραπεία) και σκύλους. Η παρέμβαση που υποστηρίζεται από ζώα δεν συνίσταται σήμερα ως πρωταρχική επιλογή θεραπείας, αλλά ως συμπληρωματική δραστηριότητα, με σκοπό να εμπλουτίσει το θεραπευτικό πρόγραμμα. Σκόπος είναι η δημιουργία ενός ιδιότυπου αγροκτήματος που θα λειτουργήσει ως μηχανή θεραπείας για τα παιδιά, ως ένα βιώσιμο περιβάλλον για τα ζώα|θεραπευτές αλλά και ως ένα χρήσιμο και προσιτό στοιχείο της περιοχής. Για το λόγο αυτό ενσωμάτωσα στο κτιριολογικό ένα πλήρως εξοπλισμένο κτηνιατρείο μικρών ζώων με το αντίστοιχο φαρμακείο καθώς και ένα χώρο περιποίησης και καλλωπισμού τα οποία απευθύνονται και αφορούν όχι μόνο στις ανάγκες του κέντρου αλλά και σε όλους τους ιδιοκτήτες κατοικιδίων της ευρύτερης περιοχής με σκοπό την απομυθοποίηση και απενοχοποίηση της ψυχικής διαταραχής και της αντίστοιχης θεραπείας.