Ανάπτυξη πυριμάχων με βελτιωμένες ιδιότητες - Ζέρβας, Δημήτριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών. Τομέας Μεταλλουργίας και Τεχνολογίας Υλικών, 2018)
Η παρούσα διπλωματική εργασία μελετά την ανάπτυξη μουλλιτικών μορφοποιημένων πυρίμαχων με τη χρήση της νανοτεχνολογίας. Ο στόχος της εργασίας είναι η βελτίωση των ιδιοτήτων τους αντικαθιστώντας τις αργιλικές πρώτες ύλες με δύο διαφορετικές μορφές νανοαλούμινας (βαιμίτη και γ-αλούμινας). Η παραγωγή της νανοαλούμινας πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο Μεταλλουργίας της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών με τη διαδικασία διάλυσης – ζελατινοποίησης (Sol-Gel). Η νανοαλούμινα ενσωματώθηκε με τη μορφή αιωρημάτων σε πρότυπες συνθέσεις της εταιρείας ΜΑΘΙΟΣ ΠΥΡΙΜΑΧΑ όπου δημιουργήθηκαν δύο νέα πυρίμαχα (βαιμίτη και γ-αλούμινας). Οι πυρίμαχες συνθέσεις που ακολουθεί η ΜΑΘΙΟΣ ΠΥΡΙΜΑΧΑ είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιων ερευνητικών και βιομηχανικών προσπαθειών και όταν θέλει να ελέγξει οποιονδήποτε προμηθευτή της πραγματοποιούνται εργαστηριακές δοκιμές σε πρότυπες συνθέσεις. Έτσι, πραγματοποιήθηκε εργαστηριακή δοκιμή σε μουλλιτική σύνθεση με το Sol-Gel που φτιάξαμε. Έγινε χύτευση δοκιμίων για να έχουμε μια πρώτη εκτίμηση των ιδιοτήτων. Τα κύρια συμπεράσματα αφορούσαν τις ρεολογικές ιδιότητες της πυρίμαχης μάζας και την έκλυση αμμωνίας. Πιο συγκεκριμένα, οι ρεολογικές ιδιότητες της πυρίμαχης μάζας με βαιμίτη ήταν εξαιρετικά περιορισμένες ενώ απαγορευτικός παράγοντας είναι και η έκλυση αμμωνίας, η οποία σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της ανάμιξης των υλικών. Με την άλλη προσέγγιση στα Sol-Gels δηλαδή με γ-αλούμινα επαναλάβαμε τις εργαστηριακές δοκιμές στις οποίες η αμμωνία δεν υπάρχει και η ρεολογία του αιωρήματος είναι εύκολα διαμορφούμενη.Τέλος, χρησιμοποιήθηκαν στοιχειακές αναλύσεις, μετρήσεις ηλεκτρονικού μικροσκοπίου σάρωσης (SEM) και μετρήσεις περίθλασης ακτίνων Χ (XRD) για τη σύγκριση των δύο νέων πυριμάχων μεταξύ τους και με κάποια άλλα πυρίμαχα μουλλιτικής σύνθεσης που παράγει η εταιρεία.