Ομοιόμορφοι σχεδιασμοί θεωρία και εφαρμογές - Δέτση, Άννα (Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, 2018)
Στην εργασία αυτή γίνεται μελέτη μιας ειδικής κατηγορίας σχεδιασμών, των ομοιόμορφων σχεδιασμών. Οι σχεδιασμοί αυτοί αποτελούν ένα πολύ χρήσιμο και δυνατό εργαλείο στη μελέτη πειραμάτων για επιστημονικούς σκοπούς ή για βιομηχανικούς σκοπούς και παραγωγή προϊόντων, κατά τα οποία υπάρχει περιορισμός στους πόρους (υλικά και χρήματα) και γι’ αυτό χρειάζεται να γίνουν όσο το δυνατόν λιγότερες δοκιμές για την εξαγωγή συμπερασμάτων. Το σημαντικό τους πλεονέκτημα είναι η ιδιότητά τους να αποτελούνται από σημεία ομοιόμορφα κατανεμημένα στο χώρο. Με αυτό τον τρόπο καλύπτουν εύκολα και με χαμηλό κόστος όλο το χώρο του πειράματος, επιτρέποντας την ασφαλή εξαγωγή συμπερασμάτων για τις υπάρχουσες μεταβλητές. Στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζονται μερικά κύρια εργαλεία της στατιστικής τα οποία θα μας είναι χρήσιμα καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης μας. Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι ομοιόμορφοι σχεδιασμοί, με ορισμούς και παραδείγματα. Επίσης, δίνονται τρόποι αξιολόγησής τους μέσω των συναρτήσεων ασυμφωνίας. Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζονται αρκετές μέθοδοι κατασκευής ομοιόμορφων σχεδιασμών και παραδείγματα. Στο τέταρτο κεφάλαιο διεξάγεται ένα πείραμα, η μελέτη του οποίου σκοπό έχει να αναδείξει τη χρησιμότητα και την ευστοχία των ομοιόμορφων σχεδιασμών. Τέλος, στο πέμπτο κεφάλαιο παρουσιάζεται μια μέθοδος μελέτης των πειραμάτων μέσω συναρτήσεων ποινής. Σκοπός είναι η επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων που λάβαμε μέσω των ομοιόμορφων σχεδιασμών.