Βέλτιστος σχεδιασμός ακτοπλοϊκού δικτύου στο πλαίσιο hub&spoke συστήματος. Εφαρμογή στην περιοχή του Αιγαίου Πελάγους - Σβορώνος, Δημήτριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Μελέτης Πλοίου και Θαλάσσιων Μεταφορών, 2018)
Η παρούσα εργασία έχει ως αντικείμενο το σχεδιασμό ενός ακτοπλοϊκού δικτύου μεταφοράς επιβατών στο πλαίσιο ενός Hub&Spoke συστήματος. Με τη χρήση νέων τεχνολογιών και μεθόδων που εντάσσονται στην επιστήμη της Επιχειρησιακής Έρευνας δίνεται η δυνατότητα μελέτης του εν λόγω προβλήματος, καθώς η λειτουργία ενός συστήματος “Hub&Spoke” στον Ελλαδικό χώρο για τη μεταφορά επιβατών είναι ένα αρκετά σημαντικό αντικείμενο προς μελέτη και έρευνα. Στη συγκεκριμένη εργασία επομένως αναλύεται το εν λόγω πρόβλημα σε τρία υπο-προβλήματα διατυπώνοντας τα αντίστοιχα μαθηματικά πρότυπα. Αρχικά επιλύεται το πρόβλημα της εύρεσης των κατάλληλων Hubs, έπειτα το πρόβλημα της δρομολόγησης των απαιτούμενων πλοίων από τα Hubs προς τα αντίστοιχα Spokes και τέλος στη δρομολόγηση της κεντρικής διαδρομής. Για τη δρομολόγηση των μικρότερων πλοίων από τα Hubs προς τα Spokes, εφαρμόζεται ένας γενετικός αλγόριθμος μέσω του οποίου παράγονται διαδρομές που ικανοποιούν τη ζήτηση, λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένους περιορισμούς στη χωρητικότητα. Το μεθοδολογικό πλαίσιο που αναπτύχθηκε εφαρμόστηκε για μια περιοχή μελέτης που περιλαμβάνει 30 λιμάνια της ευρύτερης περιοχής του Αιγαίου Πελάγους για τρεις περιπτώσεις πλήθους Hubs. Τα αποτελέσματα που εξήχθησαν συγκρίθηκαν για τις τρεις αυτές περιπτώσεις και στη συνέχεια οπτικοποιήθηκαν στους αντίστοιχους χάρτες. Τέλος, σημαντικά συμπεράσματα εξήχθησαν τόσο για τους αλγόριθμους που παράγουν λογικά αποτελέσματα σε μικρούς υπολογιστικούς χρόνους, επιτρέποντας έτσι τη δημιουργία διαδρομών ανάλογα με τη ζήτηση, όπως υπαγορεύεται από καθημερινά πρότυπα, όσο και για την εφαρμογή ενός λειτουργικού και αποδοτικού συστήματος Hub&Spoke για την μεταφορά επιβατών.