Συνδυαστικές κατανεμημένες επιθέσεις άρνησης υπηρεσιών σε υβριδικά δίκτυα επικοινωνιών - Αγγελακόπουλος, Ιωάννης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής και Συστημάτων Πληροφορικής, 2018)
Ο σκοπός της παρούσας διπλωματικής είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας προηγμένης κατανεμημένης επίθεσης άρνησης εξυπηρέτησης (Distributed Denial of Service - DDoS) σε συστήματα, που κάνουν χρήση ασύρματης σύνδεσης στο Διαδίκτυο, μέσω πολλαπλών διεπαϕων. Επίσης εστιάζουμε και στην αντιμετώπισή της, συνεισϕέροντας σημαντικά στην πρόληψη και ταυτόχρονα στην άμυνα απέναντι σε παρόμοιες επιθέσεις που πιθανόν να προκύψουν μελλοντικά.Συγκεκριμένα, στην παρούσα διπλωματική εργασία σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε μία επίθεση DDoS βασισμένη σε δύο τεχνικές, την Crossfire και την Pulsating επίθεση, που ανήκουν στην οικογένεια των DDoS επιθέσεων, αλλά είναι πιο εξελιγμένες και καταστροϕικές από την κλασική και απλή περίπτωση. Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκε αξιολόγηση της επίθεσης, όσον αϕορά την αποδοτικότητά της και την εϕαρμογή της σε σενάρια τα οποία περιλαμβάνουν πραγματικά ϕυσικά συστήματα. Είναι γεγονός ότι στη σημερινή εποχή πολλές διαδικτυακές εϕαρμογές και ιστότοποι γίνονται ολοένα θύματα επιθέσεων DDoS χαρακτήρα, από κακόβουλους χρήστες του Διαδικτύου με σκοπο, την παρεμπόδιση της σωστής λειτουργίας τους και παροχής υπηρεσιών στους υπόλοιπους χρήστες. Παρόλο που έχουν προταθεί πολλές αποδοτικές λύσεις για την αντιμετώπιση επιθέσεων αυτού του τύπου, οι κακόβουλοι χρήστες συνεχώς προσαρμόζονται και εξαπολύουν περισσότερο προηγμένες και καταστροϕικές επιθέσεις, με αποτέλεσμα η αντιμετώπισή τους να γίνεται ακόμα πιο δύσκολη. Η επίθεση που παρουσιάζεται στην παρούσα εργασία έρχεται να προτείνει ένα νέο τρόπο σκέψης όσον αϕορά την υλοποίηση τέτοιων επιθέσεων και να συμβάλλει στην αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπισή τους. Παράλληλα, ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω έρευνα όσον αϕορά την διαχείριση παρόμοιων επιθέσεων.