ΣΥΜΠΟΛΥΜΕΡΗ ΚΑΤΑ ΣΥΣΤΑΔΕΣ ΠΟΛΥ(ΜΕΘΑΚΡΥΛΙΚΟΥ MONOΕΣΤΈΡΑ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΝΟΔΙΟΛΗΣ)-b-ΠΟΛΥ(ΜΕΘΑΚΡΥΛΙΚΟΥ ΕΣΤΈΡΑ ΤΗΣ ΟΛΙΓΟ-ΑΙΘΥΛΕΝΟΓΛΥΚΟΛΗΣ): ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ - Καρατζά, Άννα (Σχολή Χημικών Μηχανικών, 2017)
Στην παρούσα μεταπτυχιακή εργασία πραγματοποιήθηκε η σύνθεση μέσω RAFT πολυμερισμού συμπολυμερών κατά συστάδες πολυ(μεθακρυλικού μονοεστέρα της προπανοδιόλης)-b-πολυ(μεθακρυλικού εστέρα της ολιγο-αιθυλενογλυκόλης) (PHPMA-b-POEGMA) τα οποία έχουν την ικανότητα αυτο-οργάνωσης σε μικκυλιακές δομές εντός υδατικών διαλυμάτων και είναι θερμοαποκρινόμενα. Τα δείγματα συμπολυμερών που συντέθηκαν σε διαφορετικές συστάσεις χαρακτηρίστηκαν μοριακά μέσω χρωματογραφίας αποκλεισμού μεγεθών (SEC), για την εύρεση μοριακών βαρών και κατανομής αυτών, φασματοσκοπία πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού πρωτονίου (1H-NMR) για την εύρεση της σύσταση τους και το ακριβέστερο μοριακό βάρος, και θερμικά μέσω διαφορικής θερμιδομετρίας σάρωσης (DSC) για την εύρεση θερμικών μεταβάσεων που πραγματοποιούνται στην αμιγή μορφή. Τέλος παρασκευάσθηκαν υδατικά διαλύματα και υδατικά διαλύματα άλατος με τα δείγματα των συμπολυμερών προκειμένου τη μελέτη της απόκρισής τους σε θερμοκρασιακές μεταβολές και τις πιθανές δομές που σχηματίζουν μέσω δυναμικής και στατικής σκέδασης φωτός (DLS/SLS) και βρέθηκαν οι θερμοκρασίες στις οποίες σχηματίζονται οι μικκυλιακές δομές, η υδροδυναμική ακτίνα και η κατανομή μεγεθών των δομών αυτών, ενώ πραγματοποιήθηκαν επίσης μετρήσεις διαφορικής θερμιδομετρίας σάρωσης και στα διαλύματα καθώς και φασματοσκοπία φθορισμού (FS) για την επιβεβαίωση του σχηματισμού μικκυλίων σε διαφορετικές θερμοκρασίες.