ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΥΔΡΟΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ GIS ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ - Τασιούλας, Μιχαήλ (Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2018)
Η παρακολούθηση των μετεωρολογικών συνθηκών αποτελεί βασικό συστατικό για την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, την εκτίμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και την πρόβλεψη ακραίων καιρικών φαινομένων. Ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα όπου υπάρχει έντονο ανάγλυφο και ανισοκατανομή των βροχοπτώσεων λόγω της οροσειράς της Πίνδου, είναι αναγκαία η ύπαρξη ενός βέλτιστου υδρομετεωρολογικού δικτύου για τη συλλογή, ανάλυση και επεξεργασία των υδρολογικών δεδομένων. Στην παρούσα διπλωματική εργασία αναλύεται η μεθοδολογία για τη χωροθέτηση ενός βέλτιστου δικτύου υδρομετεωρολογικών σταθμών στην περιοχής της Ηπείρου το οποίο δύναται να αντικαταστήσει το ήδη υπάρχον προβληματικό δίκτυο. Η βελτιστοποίηση του δικτύου επιτυγχάνεται μέσω μια πολυκριτηριακής ανάλυσης, μιας ανάλυσης που περιλαμβάνει κριτήρια γεωμορφολογικά, τεχνικά, διοικητικά και γεωμετρικά. Αρχικά παρουσιάζεται η περιοχή μελέτης με κάποια στοιχεία αυτής και στη συνέχεια αναλύονται τα δεδομένα που συλλέχθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν για την εφαρμογή των παραπάνω κριτηρίων. Ακολούθως αναλύεται η μεθοδολογία που θα χρησιμοποιηθεί για τη βέλτιστη κατανομή των σταθμών και τα δεδομένα υπόκεινται επεξεργασία με τη βοήθεια του προγράμματος ArcGIS προκειμένου να μπορέσουν να αξιοποιηθούν. Εν συνεχεία γίνεται η επιλογή των θέσεων του προτεινόμενου δικτύου με βάση τα αποτελέσματα της επεξεργασίας και έπειτα αξιολογείται το υφιστάμενο δίκτυο ως προς την πλήρωση των κριτηρίων. Τέλος, μέσα από μια διερεύνηση για το ποιοι σταθμοί του υφιστάμενου δικτύου μπορούν να παραμείνουν και στο προτεινόμενο, επιλέγονται οι τελικές θέσεις που θα προταθούν. Κλείνοντας, διατυπώνονται τα συμπεράσματα που προέκυψαν καθ’όλη τη διάρκεια της εργασίας, κάποια πιο ειδικά με βάση τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε, καθώς και προτάσεις για μελλοντική έρευνα.