Οικονομοτεχνική διερεύνηση βέλτιστης χωροθέτησης αιολικού πάρκου - Σάκκα, Εύελυν (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών, 2018)
Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται την οικονομοτεχνική διερεύνηση της βέλτιστης χωροθέτησης για την κατασκευή ενός αιολικού πάρκου. Το αιολικό δυναμικό μια περιοχής αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την απόδοση της επένδυσης. Η κατασκευή ενός αιολικού πάρκου έχει υψηλό αρχικό κόστος επένδυσης και για αυτό το λόγο θα πρέπει να κατασκευαστεί σε μια περιοχή με υψηλή ταχύτητα ανέμου ώστε η επένδυση να επιφέρει το μέγιστο κέρδος.Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια εισαγωγή στις μορφές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που διαθέτουν. Επίσης, περιγράφεται η αιολική ενέργεια που είναι και η μορφή με την οποία θα ασχοληθούμε καθώς και η διαδικασία κατασκευής ενός αιολικού πάρκου.Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζεται η εξέλιξη των επενδύσεων της αιολικής ενέργειας τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επιπλέον, αναλύεται ο ρόλος της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα, η διαδικασία δανειοδότησης αιολικών πάρκων και η τιμολόγηση ενέργειας στην Ελλάδα.Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι τύποι των ανεμογεννητριών και τα μέρη από τα οποία αποτελείται μια ανεμογεννήτρια οριζοντίου άξονα. Επίσης, περιγράφονται τα χαρακτηριστικά της ανεμογεννήτριας General Electric GE 3.2-130 που είναι η ανεμογεννήτρια που θα χρησιμοποιήσουμε στη μελέτη μας. Στο τέταρτο κεφάλαιο γίνεται η ανάλυση του αιολικού δυναμικού και της απόδοσης των ανεμογεννητριών. Παρουσιάζονται τα χαρακτηριστικά της ταχύτητας ανέμου καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας και είναι ένας παράγοντας που λαμβάνεται υπόψη για την επιλογή της περιοχής στην οποία θα γίνει εγκατάσταση αιολικού πάρκου. Παρουσιάζεται η κατανομή Weibull, που περιγράφει την μεταβολή του ανέμου για τυπικές περιοχές καθώς και ο τρόπος υπολογισμού της μέσης ετήσιας ισχύος μιας ανεμογεννήτριας. Στο πέμπτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η μεθοδολογία της οικονομοτεχνικής μελέτης για την κατασκευή ενός αιολικού πάρκου. Γίνεται ανάλυση του συνολικού αρχικού κόστους της επένδυσης, του λειτουργικού κόστους, του εισοδήματος και του κόστους αποσβέσεως των πάγιων περιουσιακών στοιχείων. Παρουσιάζονται οι δυο μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση μιας επένδυσης: η Καθαρή Παρούσα Αξία (ΚΠΑ) και ο Εσωτερικός Βαθμός Απόδοσης (ΕΒΑ). Επίσης, παρουσιάζονται οι πηγές χρηματοδότησης μια επένδυσης που είναι τα ίδια κεφάλαια, η επιχορήγηση και το δάνειο και αναλύονται τα χαρακτηριστικά τους.Στο έκτο κεφάλαιο μελετάται η αξιολόγηση της επένδυσης ενός χερσαίου αιολικού πάρκου σε τρεις διαφορετικές περιοχές στην Ελλάδα: στη Σκύρο, στο Λαύριο και στα Χανιά που παρουσιάζουν υψηλό, μεσαίο και χαμηλό αιολικό δυναμικό αντίστοιχα. Στο αιολικό πάρκο εγκαθίστανται 10 ανεμογεννήτριες τύπου General Electric GE 3.2 MW, δηλαδή η συνολική ισχύς του αιολικού πάρκου είναι 32 MW. Για κάθε περιοχή θεωρούμε ότι το συνολικό αρχικό κόστος της επένδυσης, το λειτουργικό κόστος , τα πάγια και η απόσβεση είναι κοινά. Οι διαφορές έγκειται στο εισόδημα καθώς η παραγωγή ενέργειας δεν είναι ίδια για όλες τις εξεταζόμενες περιοχές λόγω διαφορετικών ανεμολογικών συνθηκών. Επίσης, το χρηματοδοτικό σχήμα διαφέρει, γιατί το ποσοστό επιδότησης δεν είναι ίδιο για τις τρεις περιοχές. Για κάθε περιοχή παρουσιάζεται η συνάρτηση Weibull και η χρηματοοικονομική απόδοση της επένδυσης. Επίσης υπολογίζεται η Καθαρή Παρούσα Αξία (ΚΠΑ) και ο Εσωτερικός Βαθμός Απόδοσης (ΕΒΑ) για κάθε περιοχή και γίνεται αξιολόγηση των επενδύσεων. Στο έβδομο κεφάλαιο γίνεται η σύγκριση των επενδυτικών σχεδίων και παρουσιάζεται η πιο αποδοτική επένδυση. Η επένδυση στη Σκύρο είναι η πιο αποδοτική καθώς έχει την υψηλότερη Καθαρή Παρούσα Αξία (ΚΠΑ) και τον υψηλότερο Εσωτερικό Βαθμό Απόδοσης (ΕΒΑ).Στο όγδοο κεφάλαιο γίνεται μια περίληψη των συμπερασμάτων και παρουσιάζονται κάποιες προτάσεις για μελλοντική έρευνα.