Σχεδιασμός ιδιοσυσκευής για κατασκευή ακριβείας συσκευών πορώδων ικριωμάτων κολλαγόνου - Μαυρίκας, Λουκάς (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Μηχανολογικών Κατασκευών και Αυτομάτου Ελέγχου.Εργαστήριο Εμβιομηχανικής και Συστημικής Βιολογίας (μη θεσμοθετημένο), 2018)
Η ανάγκη ανάπτυξης και χρήσης βιοϋλικών στη βιολογική έρευνα και συγκεκριμένα σε τρισδιάστατες κυτταροκαλλιέργειες προήλθε από την ικανότητά τους να προσομοιώνουν καλύτερα τις in vitro συνθήκες ενός κυττάρου σε σχέση με τις συμβατικές διδιάσταες κυτταροκαλλιέρεγειες. Τα βιοϋλικά είναι πρωτϊνες που βρίσκονται στην εξωκυττάρια μήτρα των κυττάρων στους ιστούς των οργανισμών και παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ζωή και τις λειτουργίες τους. Ωστόσο, τα πορώδη ικριώματα βιοϋλικών, ως υποκατηγορία των τρισδιάστατων κυτταροκαλλιεργειών, δεν έχουν μελετηθεί και βελτιστοποιηθεί, γι αυτό και η έρευνά τους έχει δυσκολίες και προβλήματα. Αυτές τις δυσκολίες και προβλήματα υπόσχονται να ξεπεράσουν τα λεπτά πορώδη ικριώματα βιοϋλικών. Πρόσφατα, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος H2020 Als-on-a-chip (Δρ. Δ.Τζεράνης) αναπτύχθηκε μια διαδικασία κατασκευής λεπτών πορώδων ικριωμάτων πάνω σε επιφάνειες που επιτρέπουν οπτική απεικόνηση (γυαλιά) και διευκολύνουν τη μελέτη των κυτταροκαλλιεργειών μέσα τους. Σε συνεργασία και με το Εργαστήριο Εμβιομηχανικής και Συστημικής Βιολογίας της σχολής των Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου έχει γίνει έρευνα για να βελτιωθούν τα χαρακτηριστικά τους, αλλά και η διαδικασία κατασκευής τους. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η σχεδίαση μιας ιδιοσυσκευής που έχει ως απώτερο στόχο τη βελτίωση της διαδικασίας κατασκευής συστοιχιών με λεπτά πορώδη ικριώματα κολλαγόνου ως προς την ακρίβεια και την απαναληψιμότητα, καθώς και τη συμμόρφωση με διαδικασίες και πρωτόκολλα που χρησιμοποιούνται από τους ερευνητές ή που έχουν αναπτυχθεί ως βέλτιστα για τα χαρακτηριστικά των ικριωμάτων.