Διερεύνηση της επιρροής της χρήσης κινητού τηλεφώνου στην κυκλοφορία μέσω μικροσκοπικής κυκλοφοριακής προσομοίωσης - Κότσιαλος, Ευάγγελος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Έργων Υποδομής και Αγροτικής Ανάπτυξης. Εργαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής, 2018)
Η χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης επιδρά αρνητικά στην οδηγική συμπεριφορά των οδηγών. Το ενδιαφέρον της παρούσας διπλωματικής εργασίας εστιάζεται όμως, στο πως ένα ποσοστό αποσπασμένων οδηγών σε ένα οδικό δίκτυο μπορεί να επηρεάσει την κυκλοφορία. Στόχο της παρούσας διπλωματικής εργασίας, αποτελεί η διερεύνηση του ερωτήματος αυτού. Πιο συγκεκριμένα, η εργασία εστιάζει στη διερεύνηση της επιρροής της χρήσης του κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης στην κυκλοφορία, μέσω μικροσκοπικής κυκλοφοριακής προσομοίωσης. Όλη η διαδικασία πραγματοποιήθηκε στο πρόγραμμα κυκλοφοριακής προσομοίωσης AIMSUN. Το οδικό δίκτυο το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως υπόβαθρο για τις προσομοιώσεις είναι το αστικό οδικό δίκτυο της πόλης των Χανίων και το υπεραστικό οδικό δίκτυο των περιχώρων της. Επιπλέον, για λεπτομερέστερη ανάλυση των επιπτώσεων της χρήσης του κινητού τηλεφώνου πραγματοποιήθηκαν προσομοιώσεις και σε μεμονωμένες κατηγορίες οδικών τμημάτων (αστικό και υπεραστικό). Με βάση τις μεταβλητές του προτύπου ακολουθίας οχήματος του Gipps (1981), που αποτελεί το υπόβαθρο των μικροσκοπικών προσομοιώσεων στο AIMSUN, συλλέχθηκαν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της οδηγικής συμπεριφοράς των οδηγών από την πειραματική διαδικασία που πραγματοποίησε σε ένα εξελιγμένο προσομοιωτή οδήγησης η Λινάρδου (2017). Τα χαρακτηριστικά αυτά αφορούν το χρόνο αντίδρασης, τη μέγιστη ταχύτητα, τη μέγιστη επιτάχυνση, τη μέγιστη επιβράδυνση (σε κανονικές συνθήκες οδήγησης) και τη μέγιστη επιβράδυνση (σε περιπτώσεις ξαφνικού συμβάντος) και αναφέρονται σε δύο κατηγορίες οδηγών. Η μία κατηγορία απευθύνεται στους οδηγούς που δεν αποσπάται η προσοχή τους, και η δεύτερη κατηγορία απευθύνεται στους οδηγούς που κάνουν δια χειρός χρήση του κινητού τηλεφώνου. Η αξιολόγηση των επιπτώσεων της χρήσης του κινητού τηλεφώνου στην κυκλοφορία πραγματοποιήθηκε σε μακροσκοπικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, ως δείκτες αξιολόγησης χρησιμοποιήθηκαν μακροσκοπικά μεγέθη κυκλοφορίας, όπως είναι η μέση ταχύτητα και η μέση χρονική καθυστέρηση. Επιπλέον, αναλύθηκαν και τα θεμελιώδη διαγράμματα, μέσα από τα οποία διερευνήθηκε και η επιρροή στην κυκλοφοριακή ικανότητα. Τα σενάρια τα οποία δημιουργήθηκαν αφορούσαν τόσο διαφορετικά επίπεδα φόρτου όσο και διαφορετικές αναλογίες χρηστών που χρησιμοποιούν το κινητό τηλέφωνο. Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων βρέθηκε ότι γενικά η αλλαγή της οδηγικής συμπεριφοράς από τη χρήση του κινητού τηλεφώνου επηρεάζει αρνητικά την κυκλοφορία. Πιο συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι για το συνολικό οδικό δίκτυο καθώς και για την υπεραστική περιοχή οι επιπτώσεις στη μέση ταχύτητα, στη μέση χρονική καθυστέρηση και στην κυκλοφορία αρχίζουν να εμφανίζονται από τα μεσαία επίπεδα φόρτου και ήδη όταν η αναλογία χρηστών είναι χαμηλή. Αντίθετα, για την αστική περιοχή αποδεικνύεται ότι αρνητικές επιπτώσεις αρχίζουν να δημιουργούνται από τα μεσαία επίπεδα φόρτου αλλά όταν η αναλογία χρηστών είναι υψηλή. Επιπλέον, από τα αποτελέσματα των μεμονωμένων οδικών τμημάτων προέκυψε πως η επιρροή και ενός μικρού ποσοστού χρήσης του κινητού τηλεφώνου αρχίζει να επιδρά αρνητικά στη μέση ταχύτητα, στη μέση χρονική καθυστέρηση και γενικά στην κυκλοφορία, σε διαφορετικά επίπεδα πυκνότητας για τις δύο διακριτές κατηγορίες οδικού δικτύου. Τέλος, παρατηρήθηκε ότι οι επιπτώσεις σε συνθήκες κυκλοφοριακής συμφόρησης ήταν μικρότερες από ότι στους μεσαίους φόρτους αναφερόμενοι, και στα δύο οδικά τμήματα. Στους χαμηλούς φορτους και ανεξαρτήτως αναλογίας χρηστών δεν παρατηρήθηκε καμία επιρροή στα κυκλοφοριακά μεγέθη.