Το πέρασμα από τη "φυσική γλώσσα" στη "συμβολική γραφή" και αντίστροφα. Μία έρευνα για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν μαθητές της τελευταίας τάξης του Λυκείου και πρωτοετείς φοιτητές της Σ.Ε.Μ.Φ.Ε. του Ε.Μ.Π. - Λάππα, Ειρήνη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών. Τομέας Μαθηματικών, 2018)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία τέθηκε σαν θέμα διερεύνησης η δυνατότητα μετάβασης ή αλλιώς «μετάφρασης» ή αλλιώς το πέρασμα από τη «φυσική γλώσσα» στη «συμβολική γραφή» και αντίστροφα, σε μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και σε φοιτητές του 1ου Έτους της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κατά την εκπαιδευτική διαδικασία του μαθήματος των Μαθηματικών. Στο πρώτο κεφάλαιο επιχειρείται ο προσδιορισμός των όρων «αναπαράσταση» και «συστήματα αναπαράστασης» καθώς η «φυσική γλώσσα» και η «συμβολική γραφή», δύο από τα κύρια θέματα της παρούσας εργασίας, αποτελούν μέρος των συστημάτων έκφρασης και αναπαράστασης στην εκμάθηση των Μαθηματικών. Στο δεύτερο κεφάλαιο επιχειρείται ένα πέρασμα από τα σχολικά συγγράμματα της Άλγεβρας: Β’ Γυμνασίου, Γ’ Γυμνασίου, Α΄Λυκείου και Β’ Λυκείου, εντοπίζουμε και παραθέτουμε διάφορες ενδεικτικές εφαρμογές, δραστηριότητες και προβλήματα. Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται μία σύντομη αναφορά σε παλαιότερες έρευνες. Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η έρευνά μας και τα αποτελέσματα αυτής σε ποσοτική και ποιοτική μορφή. Στο πέμπτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη μελέτη και την ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνάς μας.