Ανάπτυξη ΙοΤ συστήματος και εφαρμογής εκτίμησης χρόνου λειτουργίας ΙοΤ συσκευών τροφοδοτούμενων από συσσωρευτές - Παληός, Γεώργιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής και Συστημάτων Πληροφορικής, 2018)
Τα τελευταία χρόνια, η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή είναι γεγονός. Οι τεχνολογίες στις οποίες βασίζεται εξελίσσονται με ραγδαίους ρυθμούς ενώ συγχρόνως δημιουργούνται καινούργιες όπως το διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT). Το διαδίκτυο των πραγμάτων αποτελεί δίκτυο πληθώρας συσκευών που ενσωματώνει ηλεκτρονικά μέσα, λογισμικό, αισθητήρες και επιτρέπει την συνδεσιμότητα με το δίκτυο με στόχο την σύνδεση και την ανταλλαγή δεδομένων. Είναι φανερό ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται διότι θα προωθήσει την αυτοματοποίηση διαδικασιών στη ζωή των ανθρώπων με αποτέλεσμα να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους. Βασικό ζήτημα της τεχνολογίας ΙοΤ είναι ότι οι μικροελεγκτές δεν διαθέτουν πάντα πρόσβαση σε σταθερή παροχή ρεύματος με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται συσσωρευτές. Για τον συγκεκριμένο λόγο στη προκειμένη διπλωματική θα γίνει μία συγκριτική μελέτη των τεχνολογιών και πλατφορμών ΙοΤ με στόχο τη μεγιστοποίηση του χρόνου λειτουργίας σε διάφορα σενάρια και την ανάπτυξη αλγορίθμων που θα επιτρέπουν σε κάθε χρήστη να εκτιμά τη διάρκεια ζωής του συσσωρευτή όταν τροφοδοτεί κάποιο σύστημα IoΤ. Επίσης θα δημιουργηθεί web application που θα επιτρέπει σε κάθε χρήστη την εισαγωγή παραμέτρων για το μικροελεγκτή, τον αισθητήρα και τον συσσωρευτή με στόχο να παρέχει μια ασφαλή ενεργειακή διαστασιολόγηση του συστήματος. Για την επαλήθευση των θεωρητικών υπολογισμών των αλγορίθμων αναπτύχθηκε ένα πλήρες σύστημα εποπτείας IoT (Internet of Things) το οποίο θα προσφέρει στο χρήστη πρόσβαση στα δεδομένα των αισθητήρων σε πραγματικό χρόνο καθώς και στα ιστορικά δεδομένα. Με το σύστημα αυτό θα πραγματοποιηθούν ορισμένες μετρήσεις με διαφορετικούς μικροελεγκτές που διαθέτουν δυνατότητες διαφορετικού τρόπου λειτουργίας με στόχο να συγκριθούν οι πειραματικές τιμές της διάρκειας της αυτονομίας του συστήματος με τις αντίστοιχες θεωρητικές.