Εναλλακτικές Μέθοδοι Σχεδιασμού Τοξωτής Μεταλλικής Γέφυρας - Ευσταθίου, Δημήτριος (Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2018)
Αντικείμενο της παρούσας μεταπτυχιακής εργασίας αποτελεί η εφαρμογή εναλλακτικών μεθόδων σχεδιασμού τοξωτής μεταλλικής γέφυρας. Οι μέθοδοι αυτές βρίσκονται στο νέο υπό διαμόρφωση κείμενο του Ευρωκώδικα 3 και αναφέρονται σε πλαισιακές κατασκευές. Στόχος της εργασίας είναι η εφαρμογή των μεθόδων σε ένα φορέα με διαφορετική γεωμετρία από εκείνη των πλαισίων, όπως είναι ο φορέας μίας τοξωτής γέφυρας. Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου εξετάστηκε μία ήδη διαστασιολογημένη τοξωτή μεταλλική γέφυρα με τις διατάξεις των υφιστάμενων Κανονισμών. Σε αυτήν τη γέφυρα εφαρμόστηκαν οι νέες μέθοδοι, με κατάλληλες τροποποιήσεις ώστε να είναι δυνατή η εφαρμογή τους σε έναν τοξωτό φορέα. Η σύγκριση των αποτελεσμάτων πραγματοποιήθηκε μέσω σύγκρισης των βαθμών αξιοποίησης των μελών της γέφυρας. Στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζονται κάποιες βασικές έννοιες για την ανάλυση των μεταλλικών κατασκευών. Επίσης, παρουσιάζονται οι μέθοδοι, που περιέχονται στο νέο Ευρωκώδικα 3. Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζεται η γεωμετρία της γέφυρας και το προσομοίωμα πεπερασμένων στοιχείων, που δημιουργήθηκε. Γίνεται παρουσίαση της γεωμετρίας κάθε μέλους, των διατομών και των υλικών, που χρησιμοποιήθηκαν. Επίσης, αναφέρονται και οι παραδοχές, που πραγματοποιήθηκαν κατά τη δημιουργία του αριθμητικού προσομοιώματος. Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα φορτία, που θεωρήθηκαν κατά την στατική ανάλυση της γέφυρας. Τα φορτία έχουν υπολογιστεί σύμφωνα με τις αντίστοιχες διατάξεις του Ευρωκώδικα αλλά έχουν γίνει και κάποιες απλοποιήσεις. Στα επόμενα τέσσερα κεφάλαια (4,5,6,7) γίνεται η εφαρμογή των μεθόδων Μ1, Μ2, Μ3 και Μ5 αντίστοιχα. Υπολογίστηκαν για το κάθε μέλος και την κάθε μέθοδο οι βαθμοί αξιοποίησης και πραγματοποιήθηκαν συγκρίσεις των αποτελεσμάτων. Πραγματοποιήθηκαν στατικές αναλύσεις 1ης και 2ης τάξης, ενώ τοποθετήθηκαν και διάφορα σχήματα αρχικών ατελειών στο φορέα. Τέλος, στο όγδοο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα συμπεράσματα της εργασίας.