Η εκσκαψιμότητα των βραχωδών σχηματισμών στα υπόγεια έργα - Εφαρμογή στις οδικές σήραγγες Τ1, Τ2, Τ3 (Π.Α.Θ.Ε.) - Τσιρογιάννη, Αθηνά (Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2018)
Στην παρούσα διπλωματική, διερευνώνται οι παράμετροι που επιδρούν στην εκσκαψιμότητα της βραχόμαζας δηλαδή στον βαθμό ευκολίας με τον οποίο εκσκάπτεται.Η εκσκαψιμότητα είναι ένα πολυπαραμετρικό ζήτημα, καθότι εξαρτάται από τον λιθολογικό τύπο της βραχόμαζας, τη μακροσκοπική δομή της, την ποιότητα και την απόσταση των ασυνεχειών, τον προσανατολισμό των ασυνεχειών σε σχέση με τη διεύθυνση διάνοιξης του έργου, την παρουσία αποξεστικών ορυκτών, την αντοχή του άρρηκτου πετρώματος και το υπερκείμενο της σήραγγας. Η εκσκαψιμότητα καθορίζει την απόφαση επιλογής της κατάλληλης μεθόδου εκσκαφής που θα εφαρμοστεί στο μέτωπο, απόφασης που κρίνεται τελικά όχι μόνο από τις παραμέτρους που σχετίζονται με τη βραχόμαζα, αλλά και από κατασκευαστικούς, περιβαλλοντικούς ή άλλους περιορισμούς του έργου, από το χρονικό προγραμματισμό του έργου, την εμπειρία από την διάνοιξη σηράγγων σε παρόμοιο περιβάλλον , την δυναμική του διαθέσιμου εξοπλισμού, τη γεωμετρία της ορυσσόμενης διατομής, και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε έργου. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής είναι να διερευνηθεί η επίδραση στην εκσκαψιμότητα της βραχόμαζας στα υπόγεια έργα των ακόλουθων παραμέτρων: της δομής της βραχόμαζας και της ποιότητας των ασυνεχειών όπως αυτά εκτιμώνται μέσω του Γεωλογικού Δείκτη Αντοχής (GSI) ,της απόστασης των ασυνεχειών ,της αντοχής του άρρηκτου πετρώματος και του υπερκείμενου, ανά λιθολογικό τύπο βραχόμαζας. Για τον σκοπό αυτό, ως περίπτωση μελέτης εξετάστηκαν οι σήραγγες Τ1,Τ2,Τ3 στην περιοχή Τεμπών-Πλαταμώνα του αυτοκινητοδρόμου Π.Α.Θ.Ε. , κατά μήκος των οποίων συναντάται μεγάλη ποικιλία γεωλογικών σχηματισμών. Συλλέχθησαν στοιχεία από την γεωτεχνική έρευνα (γεωτεχνικές τομές γεωτρήσεων και αποτελέσματα εργαστηριακών δοκιμών), από το στάδιο της οριστικής μελέτης και από το στάδιο της κατασκευής (γεωλογικές χαρτογραφήσεις μετώπων). Βάσει αυτών των στοιχείων, εκτιμήθηκαν τα όρια εφαρμοσιμότητας των μεθόδων εκσκαφής (μηχανικά μέσα, εκρηκτικά, ή συνδυασμός αυτών) σε σχέση με τον λιθολογικό τύπο της βραχόμαζας, την ταξινόμηση της κατά GSI , την αντοχή του άρρηκτου πετρώματος και την απόσταση των ασυνεχειών. Επιπλέον, διερευνήθηκε η επίδραση του υπερκείμενου στην επιλογή της μεθόδου εκσκαφής. Τέλος, προτείνεται διάγραμμα ταξινόμησης για την εκτίμηση της εκσκαψιμότητας της βραχόμαζας στα υπόγεια έργα με βάση το GSI, για διαφορετικούς τύπους πετρωμάτων, λαμβάνοντας υπ’όψιν και την επιρροή της αντοχής του άρρηκτου πετρώματος και του υπερκείμενου στην επιλογή της κατάλληλης μεθόδου εκσκαφής.