ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ GIS ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΣΕ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΩΝ «Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ» - Μουσάδης, Ιωάννης (Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2018)
Περίληψη Η μεταπτυχιακή εργασία με τίτλο «Ανάπτυξη και εφαρμογή ολοκληρωμένης μεθοδολογίας σε περιβάλλον GIS για τον καθορισμό ευάλωτων σε πλημμύρες περιοχών – Η περίπτωση της Αττικής» έχει ως στόχο αφενός να παρουσιάσει μία απλή τροποποιητική εφαρμογή της υπάρχουσας μεθοδολογίας για την ανάδειξη των ευάλωτων σε πλημμύρες περιοχών, και αφετέρου να εισάγει μία νέα βελτιωμένη και ολοκληρωμένη μεθοδολογική πρόταση για το συγκεκριμένο πεδίο εφαρμογής. Ως μελέτη περίπτωσης επιλέχθηκε η περιοχή της Αττικής δεδομένου ότι το Υδατικό Διαμέρισμα της Αττικής παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην οικονομική δραστηριότητα της Ελλάδας. Ακόμη, είναι το πιο πυκνοκατοικημένο και σε αυτό βρίσκεται η πρωτεύουσα της χώρας. Ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας για την επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής μελέτης είναι το γεγονός ότι η εν λόγω περιοχή κατά καιρούς καταπονείται από έντονες ξαφνικές βροχοπτώσεις, που δοκιμάζουν τη φέρουσα ικανότητα του υδρογραφικού δικτύου και αποτελούν αίτιο εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα και η αστικοποίηση επιδρούν καταλυτικά στην εμφάνιση ολοένα και σφοδρότερων φαινομένων πλημμύρας διότι μειώνουν τις υδρολογικές απώλειες και το χρόνο συρροής των λεκανών απορροής. Στο πλαίσιο υλοποίησης της εργασίας, αρχικά, εξετάζεται η ανάπτυξη και η εφαρμογή μίας ολοκληρωμένης μεθοδολογίας πολυκριτηριακής ανάλυσης σε περιβάλλον GIS για τον καθορισμό περιοχών ευάλωτων σε πλημμύρες. Ακολούθως παρουσιάζεται και αναπτύσσεται όλο το γνωστό, αναγκαίο και ικανό θεωρητικό και πρακτικό υπόβαθρο. Εν συνεχεία το υπόψη πλαίσιο εφαρμόζεται, σε περιβάλλον SAGA 6.3.0 και ArcMap 10.2, στο ΥΔ Αττικής και δοκιμάζεται μία σειρά εναλλακτικών τροποποιήσεων. Τέλος, αναλύονται όλα τα προκύπτοντα αποτελέσματα των εφαρμοσθέντων τροποποιήσεων που δοκιμάστηκαν και καταληκτικά από τη σύνθεση των βελτιώσεων διαμορφώνεται το νέο – προτεινόμενο πλαίσιο.