Η μέθοδος της δυναμικής ανάλυσης αιτιότητας (Dynamic Causal Modelling) για την μοντελοποίηση και ανάλυση της λειτουργικής διασυνδεσιμότητας της εγκεφαλικής λειτουργίας - Χατζηνικόλας, Σάββας (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών. Τομέας Μηχανικής, 2018)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία πραγματοποιήθηκε ανάλυση του μοντέλου δυναμικής αιτιότητας (DCM) για δεδομένα μαγνητικής απεικόνισης (fMRI), που είναι η βασικότερη μέθοδος προσέγγισης της ενεργής συνδεσιμότητας μεταξύ νευρωνικών περιοχών του εγκεφάλου. Περιγράφεται το μαθηματικό υπόβαθρο πάνω στο οποίο στηρίζεται και τα δύο βασικά συστατικά απ΄τα οποία αποτελείται, το νευρωνικό και το αιμοδυναμικό μοντέλο. Παρουσιάζονται τα βασικά στατιστικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση των παραμέτρων του μοντέλου, με ιδιαίτερη αναφορά στο γενικό γραμμικό μοντέλο και στην Μπεϋσιανή εκτίμηση μη γραμμικών μοντέλων. Τέλος εφαρμόζεται μία ανάλυση σε δεδομένα λειτουργικής απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού (fMRI) 3 υποκειμένων που αποκτήθηκαν κατά την διάρκεια πειράματος, με σκοπό να μοντελοποιηθεί και να διερευνηθεί η διαμόρφωση της ενεργής διασυνδεσιμότητας κατά την διάρκεια της προσήλωσης σε ορατή κίνηση, χρησιμοποιώντας το μοντέλο δυναμικής αιτιότητας. Παρουσιάζονται αναλυτικά τα βήματα της ανάλυσης αυτής ώστε να μπορούν να αποσαφηνιστούν κάποια βασικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται στην επιστήμη της νευροαπεικονιστικής και για να συμπληρωθεί με αποτελεσματικό τρόπο η θεωρία του DCM. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται επίσης στην απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού, μέσω της οποίας αποκτώνται εικόνες ολόκληρου ή τμήματος του εγκεφάλου υποκειμένων, που είναι απαραίτητες για τις μελέτες νευροαπεικόνισης.