Ανάπτυξη μοντέλου βελτιστοποίησης κατανομής πόρων για την επιδιόρθωση και συντήρηση των οδοστρωμάτων (σε μία διοικητική περιφέρεια) - Γερονίκος, Κωνσταντίνος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Έργων Υποδομής και Αγροτικής Ανάπτυξης. Εργαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής, 2018)
H παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως αντικείμενο το βέλτιστο προγραμματισμό των εργασιών συντήρησης εύκαμπτων οδοστρωμάτων. Ο σκοπός του προγραμματισμού συντήρησης είναι η ελαχιστοποίηση του κόστους και της όχλησης των οδηγών, η οποία θεωρήθηκε ότι προκαλείται από την καθυστέρηση συντήρησης και την αυξημένη φθορά του οδοστρώματος από τις διελεύσεις των οχημάτων. Για την επίλυση του προβλήματος, διατυπώνεται μοντέλο γραμμικού δυαδικού ακέραιου προγραμματισμού. Κατά τη διαμόρφωση του μοντέλου λήφθηκαν υπόψη περιορισμοί σχετικά με το διαθέσιμο προϋπολογισμό, το μέγιστο αριθμό των εργασιών που επιτρέπεται να πραγματοποιηθούν σε κάθε τμήμα ανά ημέρα, καθώς και τις διαθέσιμες εργατοώρες για την υλοποίησή τους. Για την αξιολόγηση του μοντέλου, πραγματοποιήθηκε εφαρμογή σε μέρος του αστικού οδικού δικτύου της Αλεξανδρούπολης, αποτελούμενου από 50 συνδέσμους. Επιλέχθηκαν συγκεκριμένα 4 είδη εργασιών συντήρησης για την επισκευή των προβλημάτων στα 50 τμήματα οδοστρώματος στις 30 μέρες του μήνα. Για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων, καθώς και για την επαλήθευση της ορθότητας του μοντέλου που διαμορφώθηκε, επιλύθηκαν σενάρια με διαφορετικά budget, και σενάρια με διαφορετικά βάρη στους συντελεστές της αντικειμενικής συνάρτησης. Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από αυτά έδειξαν ότι το μοντέλο προγραμματίζει τις εργασίες συντήρησης δίνοντας χρονική προτεραιότητα στην επέμβαση σε τμήματα με μεγάλο φόρτο κυκλοφορίας, ενώ επιλέγονται εργασίες με την καλύτερη σχέση κόστους - ωφέλειας.