Επεξεργασία μετρήσεων βαρύτητας στη Ν. Θήρα και σύγκριση μεθόδων χωρικής παρεμβολής για την ππτικοποίησή τους - Καμπούρης, Ιωάννης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Τοπογραφίας. Εργαστήριο Ανώτερης Γεωδαισίας, 2018)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως αντικείμενο μελέτης την επεξεργασία δεδομένων βαρύτητας και τη σύγκριση των μεθόδων χωρικής παρεμβολής που προσφέρει το λογισμικό πακέτο ArcMap. Ως δεδομένα χρησιμοποιήθηκαν μετρήσεις βαρύτητας οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από το ΕΜΠ το έτος 1976 στη Νήσο Θήρα. Έπειτα από τις απαραίτητες διορθώσεις ώστε να απαλειφθούν σφάλματα από τις μετρήσεις, τα οποία επηρεάζουν την ακρίβειά τους, οι τιμές που προέκυψαν συνορθώθηκαν με αποτέλεσμα να προκύψουν οι τιμές της Απόλυτης Βαρύτητας. Στη συνέχεια, από τις τιμές Απόλυτης Βαρύτητας των σημείων μέτρησης, υπολογίστηκαν οι Ανωμαλίες Ελευθέρου Αέρα, οι Απλές Ανωμαλίες Bouguer καθώς και οι Πλήρεις Ανωμαλίες Bouguer. Λόγω του μεγάλου γεωδαιτικού, γεωφυσικού καθώς και γεωλογικού ενδιαφέροντος αυτών των τιμών κρίθηκε ότι οι 3 αυτές Ανωμαλίες θα πρέπει να οπτικοποιηθούν με την παραγωγή των αντίστοιχων χαρτών. Δεύτερο σκέλος της παρούσας διπλωματικής εργασίας αποτελεί η οπτικοποίηση των αποτελεσμάτων. Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιήθηκαν οι μέθοδοι χωρικής παρεμβολής του λογισμικού πακέτου ArcMap. Χρησιμοποιήθηκαν 3 διαφορετικές μέθοδοι, η μέθοδος της σταθμισμένης παρεμβολής αντίστροφης απόστασης (IDW), η μέθοδος Kriging καθώς και η μέθοδος SPLINE. Για κάθε μέθοδο πραγματοποιήθηκαν αρκετές δοκιμές, όπου σε κάθε περίπτωση οι παράμετροι της μεθόδου άλλαζαν, με στόχο το βέλτιστο συνδυασμό, ο οποίος θα παρείχε το πλέον ικανοποιητικό οπτικό αποτέλεσμα. Από τους χάρτες που παρήχθησαν είναι εμφανές πόσο σημαντική είναι η επιλογή τόσο της μεθόδου χωρικής παρεμβολής, όσο και των κατάλληλων παραμέτρων της μεθόδου, ώστε το αποτέλεσμα που θα προκύψει να είναι όσο το δυνατόν πιο ικανοποιητικό και να μην δημιουργούνται πλασματικά αποτελέσματα, τα οποία οφείλονται στα μαθηματικά μοντέλα που χρησιμοποιεί κάθε μέθοδος.