Investigation the stability of the slope in Tourkovounia and the suggestion of the appropriate measurements for rocfalls problems (en) - Χυσάι, Ανίντα (Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών, 2018)
Το αντικείμενο της εργασίας είναι η μελέτη της ευστάθειας των πρανών κατά μήκος της περιφερειακής οδού του λόφου των Τουρκοβουνίων (Λεωφόρος Αττικού Άλσους) και η πρόταση των κατάλληλων μέτρων προστασίας, με σκοπό την αποτροπή πιθανών καταπτώσεων βράχων. Σε πρώτο στάδιο μελετήθηκαν τα γεωλογικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής ενδιαφέροντος, με τη βοήθεια γεωλογικών χαρτών και επί τόπου παρατηρήσεων. Εξαιτίας παλαιότερης λατομικής δραστηριότητας, τα πρανή αυτά παρουσιάζουν μεταβλητό προσανατολισμό, κλίση και ύψος. Για τον λόγο αυτό και την καλύτερη μελέτη των πρανών, κρίθηκε απαραίτητος ο διαχωρισμός των πρανών επιμέρους τμήματα. Όσον αφορά στα γεωλογικά χαρακτηριστικά, τα πρανή δομούνται από Αλπικούς σχηματισμούς. Σε επόμενο στάδιο, πραγματοποιήθηκαν επί τόπου μετρήσεις του προσανατολισμού των τεκτονικών ασυνεχειών των πρανών. Συλλέχθηκαν όλα τα απαραίτητα δεδομένα, όπως ο προσανατολισμός και η κλίση των επιμέρους πρανών, τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά των ρηγμάτων που εντοπίστηκαν, καθώς και κλίση και η φορά μεγίστης κλίσης όλων των συστημάτων ασυνεχειών που διατρέχουν την βραχομάζα. Για την καλύτερη μελέτη των δεδομένων, γίνεται η χρήση του προγράμματος DIPS, με σκοπό την ομαδοποίηση των κυριότερων συστημάτων ασυνεχειών που διατέμνουν τη βραχομάζα και την εκτίμηση των δυνητικών μορφών αστοχίας. Εν συνέχεια, με την χρήση του προγράμματος Rocfall έγιναν οι προσομοιώσεις καταπτώσεων βραχοτεμαχιών, για τον καθορισμό των απαιτούμενων μέτρων προστασίας των πρανών κατά μήκος της λεωφόρου Αττικού Άλσους. Λαμβάνοντας υπόψη, τα αποτελέσματα που προέκυψαν από το πρόγραμμα Rocfall και μέσω γραφικών παραστάσεων και διαγραμμάτων, σχετικά με την αναμενόμενη κινητική ενέργεια, το ύψος αναπήδησης και τη θέση κατάληξης των βραχοτεμαχίων έγινε καθορισμός της φέρουσας ικανότητας, των διαστάσεων και της θέσης τοποθέτησης των απαραίτητων μέτρων ανάσχεσης καταπτώσεων.