Μοντελοποίηση ενεργειακής κατανάλωσης μη διασυνδεδεμένου νησιού - Σαμουήλ, Δημήτρης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικής Ισχύος, 2018)
Η ενεργειακή απόδοση και η εξοικονόμηση ενέργειας στα μη διασυνδεδεμένα νησιά (ΜΔΝ) αποτελεί προτεραιότητα, εδώ και χρόνια, του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), δεδομένου ότι το κόστος διατήρησης των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με πετρέλαιο ντίζελ στα ΜΔΝ είναι σημαντικό σε οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο. Η ακριβής και άμεση καταγραφή των ενεργειακών καταναλώσεων καθώς και η δυνατότητα πρόβλεψης των ενεργειακών αναγκών μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη σημαντικών ποσοστών εξοικονόμησης ενέργειας και στη βελτιστοποίηση της λειτουργίας των ενεργειακών συστημάτων. Επίσης, η πρόβλεψη της ζήτησης αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές προκλήσεις της νέας γενιάς δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, γνωστή ως Έξυπνα Δίκτυα (ΕΔ). Μία μέθοδος για τον υπολογισμό της συμμετοχής των κτιρίων στη συνολική ζήτηση ενέργειας, είναι μέσω της μοντελοποίησης. Στο πρώτο μέρος της παρούσας εργασίας προτείνεται μια εναλλακτική μεθοδολογία για τη αποτύπωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων της νήσου Λέσβου. Αρχικά, γίνεται καταγραφή του κτιριακού αποθέματος του νησιού. Στη συνέχεια ακολουθεί προσομοίωση των κτιρίων στο πρόγραμμα προσομοίωσης EnergyPlus και επέκταση των αποτελεσμάτων για την μοντελοποίηση της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης του νησιού και σύγκριση με τα πραγματικά δεδομένα. Στο δεύτερο μέρος της εργασίας προτείνεται μια τεχνική διαχείρισης της ζήτησης που στοχεύει στη μείωση των αιχμών της καμπύλης φορτίου της Λέσβου. Συγκεκριμένα, εξετάζονται δύο σενάρια μετατόπισης των ευέλικτων οικιακών συσκευών, τα οποία δύναται να εφαρμοστούν στα πλαίσια της μελλοντικής αλληλεπίδρασης μεταξύ των καταναλωτών και του έξυπνου ελεγκτή του δικτύου. Τα δύο σενάρια ανάγονται σε προβλήματα βελτιστοποίησης και οι αλγόριθμοι υλοποιούνται στο λογισμικό Matlab.