Βελτιστοποίηση υδρευτικού δικτύου Αγίου Νικολάου Αναβύσσου - Αναστοπούλου, Νίκη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Έργων Υποδομής και Αγροτικής Ανάπτυξης. Εργαστήριο Εγγειοβελτιωτικών Έργων και Διαχείρισης Υδατικών Πόρων, 2018)
Το ακτινωτό υδρευτικό δίκτυο βαρύτητας του οικισμού Αγίου Νικολάου Αναβύσσου, (υπαγόμενο τώρα διοικητικά στο Δήμο Σαρωνικού), κατασκευασμένο αρχικά από τον οικοδομικό συνεταιρισμό και στη συνέχεια από την Κοινότητα, σε μεγάλο χρονικό ορίζοντα και ανάλογα με τις περιστάσεις, όσον αφορά στις επεκτάσεις των κλάδων του, αποτελεί τυπικό παράδειγμα πλήθους τέτοιων δικτύων στη χώρα μας, στα οποία παρουσιάζονται προβλήματα λειτουργίας και απαιτούν υψηλό κόστος συντήρησης, λόγω της γήρανσης τους. Ο βέλτιστος οικονομικά σχεδιασμός των δικτύων αυτών δεν αποτέλεσε προτεραιότητα, κατά τα στάδια υλοποίησης τους. Η αβεβαιότητα που επικρατεί στις παραμέτρους του αρχικού σχεδιασμού, οι ανάγκες επεκτάσεων των κλάδων, σε συνδυασμό με τους περιορισμένους υδατικούς πόρους, απαιτούν μια πολυπαραμετρική διαδικασία για τη λήψη αποφάσεων, για την βελτιστοποίηση των επεμβάσεων, με κριτήρια την αξιοπιστία λειτουργίας και το κόστος. Η παρούσα εργασία επιχειρεί να παρουσιάσει μια προσομοίωση του υφιστάμενου δικτύου, χρησιμοποιώντας διαθέσιμα στοιχεία, υψόμετρα και πληροφορίες ή προσωπική γνώση όσον αφορά στις διαμέτρους και στο υλικό των σωλήνων του δικτύου. Αρχικά, παρουσιάζονται σε γενικές γραμμές οι αρχές σχεδιασμού υδρευτικών δικτύων, τα υλικά των σωληνώσεων, η έννοια της βελτιστοποίησης, το λογισμικό επίλυσης δικτύων Epanet και το λογισμικό επίλυσης προβλημάτων γραμμικού προγραμματισμού LINGO. Στη συνέχεια γίνεται η μοντελοποίηση του δικτύου και ακολουθεί η πρόταση για τον ανασχεδιασμό του έργου για την επόμενη περίοδο 30 ετών, η οποία συμπληρώνεται με την οικονομοτεχνική βελτιστοποίηση του. Η εργασία ολοκληρώνεται με την εξαγωγή συμπερασμάτων και διατύπωση προτάσεων.