Χαρακτηριστικά της ανθρώπινης παρουσίας σε δρόμους του Δήμου Ζωγράφου και σχεδιασμός διαμορφώσεων για την ελκυστικότητα και ασφάλεια κρίσιμων σημείων του Δικτύου - Δουλιγέρη, Ελένη-Ευγενία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού, 2018)
Η παρούσα διπλωματική εργασία αναφέρεται στο Δήμο Ζωγράφου ο οποίος είναι ένας πυκνοδομημένος Δήμος του Λεκανοπεδίου της Αττικής με συμπαγή οικιστικό ιστό όπου κυριαρχούν οι πολυώροφες πολυκατοικίες, η υψηλή κυκλοφορία των οχημάτων, η έλλειψη χώρων στάθμευσης και ο κατακερματισμός του αστικού πρασίνου. Ταυτόχρονα, το οδικό του δίκτυο πάσχει κυρίως λόγω της έλλειψης ιεράρχησης, του μονολιθικού του προσανατολισμού προς το κέντρο της Αθήνας και των έντονων κλίσεων σε πληθώρα οδών, γεγονός που οφείλεται στη γειτνίαση του Δήμου με το όρος Υμηττός. Είναι προφανές, ότι όλοι αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν αρνητικά την κίνηση των πεζών. Με κεντρικό άξονα τα παραπάνω, συλλέχθηκαν και αναλύθηκαν στοιχεία που αφορούν την κίνηση των πεζών στο αστικό δίκτυο του Δήμου Ζωγράφου. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η απεικόνιση αυτών των δεδομένων σε χάρτες και ακολούθησε εκτενής ανάλυση των παραγόντων που πιθανότατα να επηρεάζουν την επιλογή των πεζών ως προς την πορεία που ακολουθούν (αν κινούνται επί του δρόμου ή του πεζοδρομίου), την ώρα και το δρόμο που επιλέγουν να κινηθούν. Με βάση λοιπόν τα συμπεράσματα που λήφθηκαν από την ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης, προτάθηκαν σχεδιασμοί και παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στο οδικό και αστικό δίκτυο του Ζωγράφου προκειμένου να ενισχυθεί και ευνοηθεί η κίνηση των πεζών κατά μήκος των οδών του και να συντελέσουν σε μια πιο ελκυστική εικόνα του Δήμου και ταυτόχρονα βελτιώσουν την ασφάλεια των πεζών.