Στρατηγικός σχεδιασμός εναέριας και επίγειας υποδομής στον Αερολιμένα Ηρακλείου - Δήμα, Μαρία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2018)
Στόχος αυτής της διπλωματικής ήταν να σχεδιάσουμε ένα νέο μοντέλο αεροδρομίου το οποίο θα ανταποκρίνεται στην νέα τάση της αεροπορικής βιομηχανίας, την υβριδικότητα. Μετά την μελέτη της υπάρχουσας κατάστασης στο αεροδρόμιο Ηρακλείου Νίκος Καζαντζάκης, αποφασίσαμε πως για την εφαρμογή αυτού του μοντέλου θα πρέπει να σχεδιάσουμε το αεροδρόμιο εξ αρχής. Έτσι μελετώντας αρχικά τα ανεμολογικά και επιβατικά στοιχεία καταλήξαμε σε βέλτιστη λύση την επέκταση του παλιού λοξού διαδρόμου και στα δυο άκρα. Στο νέο μαστερπλαν, σχεδιάσαμε εξ ολοκλήρου το πεδίο ελιγμών, τις θέσεις στάθμευσης των αεροσκαφών, τις σημάνσεις, τις θέσεις στάθμευσης των αυτοκινήτων και την σύνδεση του αεροδρομίου με τον ΒΟΑΚ. Για το νέο τερματικό κτίριο, ακολουθώντας την μέθοδο της γραμμικής παλινδρόμησης μπορέσαμε να βρούμε την επιβατική κίνηση του αεροδρομίου για το 2038 και έτσι να υπολογίσουμε τα εμβαδά των επιμέρους χώρων , πάντα με γνώμονα την εξοικονόμηση χώρου και την υβριδικοτητα. Επιπλέον εισαγάγαμε νέες τεχνολογίες οι οποίες θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν το φαινομενικά ακατόρθωτο: την ένωση των intra και extra Schengen επιβατών, ώστε να αποφύγουμε την επανάληψη εγκαταστάσεων. Έτσι το τερματικό κτήριο οργανώνεται σε τρία επίπεδα και έχει διάταξη κεντρικού κτηρίου με δακτύλους. Είναι μεταλλική κατασκευή, ενώ το στέγαστρο διαμορφώνεται από επάλληλα κυματιστά δοκάρια, που αλλάζουν ύψος και ένταση αναλόγως τον χώρο που στεγάζουν.