Θειάφες: ανατρέποντας την μνήμη της ασθένειας - Θεοδοσοπούλου, Στυλιανή (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2018)
Στη νοτιοανατολική ακτή της Μήλου, στον κόλπο του Παλιορέματος, βρίσκονται εγκαταλελειμμένες οι παλιές εγκαταστάσεις εξόρυξης θείου, οι «Θειάφες». Πρόκειται, αφενός, για ένα ειδυλλιακό κυκλαδίτικο κόλπο, έναν τουριστικό προορισμό αναψυχής με μία μαγευτική παραλία, και αφετέρου, για έναν τόπο μνήμης, στον οποίο στέκουν ακόμα τα χωρικά υπολείμματα της εξορυκτικής διαδικασίας, τα οποία αφηγούνται μια παράλληλη ιστορία, κάθε άλλο παρά ευχάριστη για τους ανθρώπους που εργάστηκαν και έζησαν εκεί. Σε αυτό λοιπόν το σημείο πραγματοποιείται η παρούσα εργασία η οποία αφορά στον επανασχεδιασμό του τοπίου του Παλιορέματος, με σκοπό να το μετασχηματίσει σε βιώσιμο τοπίο. Η κύρια ιδέα της παρέμβασης εντάσσει μια νέα ιαματική λειτουργία στον τόπο, σε αντίθεση με την προγενέστερη, που έσπειρε την ασθένεια, τον πόνο και την δυσκολία. Η νέα χρήση είναι αυτή των λουτρών, για την οποία δημιουργείται νέα κτιριακή μονάδα. Αξιοποιούνται οι υπάρχουσες κτιριακές δομές ενώ το κτίριο του εργοστασίου διατηρείται σαν ένα, πλέον επισκέψιμο, μνημείο του εαυτού του. Ο σχεδιασμός και η ένταξη της νέας λειτουργίας αφορούν στο τοπίο ως πολυεπίπεδο σύνολο και γίνονται με σεβασμό και χωρίς να προσπαθούν να ανταγωνιστούν την έντονη συναισθηματική φόρτιση και την ιστορία του τόπου. Δημιουργείται λοιπόν, μία οριοθετημένη συγκατοίκηση συγκρουόμενων συναισθημάτων που συντίθενται σε ένα χρονικό συνεχές.