Ανάπτυξη αποκεντρωμένης εφαρμογής με χρήση Blockchain για τον διαμοιρασμό αρχείων πολυμέσων - Παπαευθυμίου, Βασίλειος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής και Συστημάτων Πληροφορικής, 2018)
Το διαδίκτυο αποτελεί αναμφισβήτητα μια από τις σπουδαιότερες εφευρέσεις του περασμένου αιώνα και έχει αναχθεί πλέον σε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας για μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Έφερε μια επανάσταση στον τρόπο που οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τον κόσμο ενώ παράλληλα άλλαξε τον τρόπο που άνθρωποι και οργανισμοί αλληλεπιδρούν. Κοινό χαρακτηριστικό των προσφερόμενων διαδικτυακών εφαρμογών και υπηρεσιών είναι η ευρεία χρήση της αρχιτεκτονικής πελάτη-εξυπηρετητή. Πρόσφατα όμως έχει δημιουργηθεί μια νέα τάση αποκεντροποίησης της διαχείρισης των διαδικτυακών εφαρμογών. Προς αυτή την κατεύθυνση συντελεί και η ανάπτυξη ρηξικέλευθων τεχνολογιών όπως το Blockchain και ο σημασιολογικός ιστός. Η τεχνολογία Blockchain εμφανίστηκε το 2008 ως η κινητήριος δύναμη του κρυπτονομίσματος Bitcoin. Από τότε έχει εξελιχθεί και έχει αποκτήσει ευρύ πεδίο εφαρμογών. Το blockchain είναι ένα ψηφιακό, κατανεμημένο, δημόσιο λογιστικό βιβλίο στο οποίο καταγράφονται συναλλαγές με τρόπο αδιάβλητο και το οποίο υποστηρίζεται από ένα δίκτυο ομότιμων κόμβων (P2P). Εκτός από μέσο για την λειτουργία κρυπτονομισμάτων, το Blockchain, μπορεί να αποτελέσει πυλώνα για την δημιουργία και λειτουργία αποκεντρωμένων εφαρμογών, εφαρμογών δηλαδή που βασίζονται σε ένα κατανεμημένο δίκτυο ομότιμων κόμβων και όχι στους εξυπηρετητές κάποιου οργανισμού. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί το Ethereum blockchain, μία πλατφόρμα ανάπτυξης αποκεντρωμένων εφαρμογών μέσω έξυπνων συμβολαίων. Παρατηρώντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζονται από νέους και μη εμπορικούς καλλιτέχνες αλλά και την απουσία εφαρμογής που θα δίνει την δυνατότητα σε ερασιτέχνες μουσικούς, φωτογράφους κτλ. να κερδίζουν χρήματα μέσω της τέχνης τους, αποφάσισα να δημιουργήσω μια ηλεκτρονική πλατφόρμα ανταλλαγής αρχείων πολυμέσων μεταξύ χρηστών. Οι πωλητές θα έχουν την δυνατότητα να διανέμουν τα αρχεία τους στους καταναλωτές παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η διερεύνηση της τεχνολογίας του blockchain καθώς και η ανάπτυξη μιας αποκεντρωμένης εφαρμογής που θα βασίζεται στο Ethereum blockchain. Οι αγοραπωλησίες θα γίνονται απευθείας μεταξύ των χρηστών, οι οποίοι μπορούν να είναι ταυτόχρονα πωλητές και αγοραστές. Ο αγοραστής θα πρέπει, πριν αποκτήσει πρόσβαση στο περιεχόμενο, να πληρώσει απευθείας όλους τους συντελεστές – εμπλεκόμενους στην δημιουργία του με βάση τα προ-συμφωνημένα ποσοστά που αναλογούν στον κάθε ένα. Κατά τη διάρκεια εκπόνησης της διπλωματικής, μελετήθηκε σε βάθος η τεχνολογία και ο τρόπος λειτουργίας του Ethereum blockchain, του σημασιολογικού ιστού (web3) και των αποκεντρωμένων εφαρμογών (Dapps). Επίσης, αναπτύχθηκαν έξυπνα συμβόλαια στην γλώσσα Solidity για την λειτουργία της εφαρμογής τα οποία «τρέχουν» στο Ethereum blockchain αλλά και ιστοσελίδες με γραφικό περιβάλλον για την χρήση της εφαρμογής. Τέλος δημιουργήθηκε ένα κρυπτονόμισμα ως εναλλακτική των Ethers, για τις συναλλαγές εντός εφαρμογής.