Η ΧΡΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΕΡΓΑ ΠΡΟΣΤΑΣΊΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ –ΜΕΛΕΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ SCADA ΣΕ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ - Τιμπλαλέξης, Θεόδωρος (Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, 2018)
Με την παρούσα Διπλωματική Εργασία, γίνεται μια αναφορά στη χρήση πληροφοριακών συστημάτων και συγκεκριμένα του πληροφοριακού συστήματος S.C.A.D.A. (Supervisory Control and Data Acquisition) σε Περιβαλλοντικά έργα. Βασική κατηγορία των Περιβαλλοντικών έργων αποτελούν και τα Κέντρα Επεξεργασίας Υγρών Αποβλήτων. Η συγκεκριμένη εργασία επικεντρώθηκε στην Εφαρμογή του Πληροφορικού Συστήματος S.C.A.D.A. σε Βιολογικό Καθαρισμό μικρο-μεσαίας κλίμακας. Στα πλαίσια την εργασίας παρουσιάζονται αναλυτικά τα μέρη από τα οποία αποτελείται το συγκεκριμένο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων καθώς και πως γίνεται η σύνδεση μεταξύ των μερών αυτών, ώστε να επιτευχθεί ο μέγιστος βαθμός επεξεργασίας/απόδοσης της Μονάδας. Επιπλέον υπάρχει αναλυτική αναφορά στον εγκατεστημένο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, εξοπλισμός ο οποίος λειτουργεί αυτόματα και ελέγχεται με τη χρήση Συστήματος SCADA. Ο τρόπος αυτόματης λειτουργίας μέσω του SCADA για το σύνολο του εξοπλισμού περιγράφεται επίσης αναλυτικά. Γίνεται μια συνοπτική περιγραφή των αρχών λειτουργίας του SCADA, ως πληροφοριακό σύστημα, αλλά και αναλυτική παρουσίαση των μερών που συνθέτουν το Σύστημα και παρουσιάζονται αναλυτικά ο τρόπος ελέγχου αυτόματης λειτουργίας του εγκατεστημένου εξοπλισμού, η παραμετροποίηση της αυτόματης λειτουργίας καθώς και η καταγραφή και διαχείριση των συναγερμών. Τέλος, αποτυπώνεται το κόστος εφαρμογής ενός συστήματος SCADA σε Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων και βάσει αυτού του κόστους παρουσιάζεται μια προσπάθεια αποτίμησης της οικονομικής βιωσιμότητας της εφαρμογής του, σε Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων μικρο-μεσαίας κλίμακας.