Ενεργειακή αναβάθμιση σχολικού κτιρίου - Κτιστόπουλος, Διονύσιος (Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2018)
Η παρούσα Διπλωματική Εργασία πραγματεύεται την εφαρμογή μεθόδων βιοκλιματικού σχεδιασμού με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση ενός σχολικού κτιρίου στην περιοχή της Ηλιούπολης. Στο πρώτο τμήμα της εργασίας θίγεται το ενεργειακό πρόβλημα της σημερινής εποχής και δίνεται έμφαση στον κτιριακό τομέα, ενώ γίνεται και μία αναφορά στο θερμικό πλαίσιο που έχει θεσπιστεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Στην συνέχεια ορίζεται η έννοια του βιοκλιματικού σχεδιασμού, καθώς και οι βασικές αρχές που τον χαρακτηρίζουν. Επιπροσθέτως, παρατίθενται διάφορες εφαρμογές του και ειδικότερα μερικά παθητικά ηλιακά συστήματα, παθητικά συστήματα φυσικού δροσισμού και αερισμού και συστήματα φυσικού φωτισμού. Παράλληλα, προσδιορίζονται οι βασικές ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, καθώς και κάποιες χρήσεις τους. Ακολούθως, γίνεται η σύνδεση του βιοκλιματικού σχεδιασμού με τα σχολικά κτίρια και περιγράφονται οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη της ενεργειακής τους αναβάθμισης, ενώ παρατίθενται και δύο παραδείγματα βιοκλιματικών σχολικών συγκροτημάτων. Στο επόμενο κεφάλαιο, παρουσιάζονται ορισμένα στοιχεία για την περιοχή μελέτης και για το σχολικό κτίριο. Μετέπειτα, ακολουθεί η ενεργειακή προσομοίωση του σχολικού κτιρίου με χρήση των λογισμικών Sketch Up για τον τρισδιάστατο σχεδιασμό του και του Energy Plus για την εισαγωγή όλων των υπόλοιπων παραμέτρων που επηρεάζουν τις ενεργειακές του καταναλώσεις. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την ενεργειακή προσομοίωση σχολιάζονται και στην συνέχεια προτείνονται και αξιολογούνται τέσσερις επεμβάσεις με σκοπό την ενεργειακή αναβάθμιση του σχολικού κτιρίου, οι οποίες είναι οι εξής: η εγκατάσταση θερμομόνωσης, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, η αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων με ενεργειακούς λαμπτήρες LED και η χρήση νυχτερινού αερισμού με εξαεριστήρες. Στο τελευταίο κεφάλαιο εξάγονται τα τελικά συμπεράσματα από την ανάλυση που προηγήθηκε και υπογραμμίζεται πως η ενεργειακή αναβάθμιση των υπαρχόντων κτιρίων, χρησιμοποιώντας ως τρόπο σκέψης τον βιοκλιματικό σχεδιασμό, είναι απαραίτητη ώστε να γίνει η μετάβαση σε μια νέα εποχή εξοικονόμησης ενέργειας στον κτιριακό τομέα.