Μελέτη επίδρασης της εγκατάστασης αποθηκευτικού συστήματος μπαταρίας κεντρικής διαχείρισης στη λειτουργία μη διασυνδεδεμένων νησιών υψηλής διείσδυσης ΑΠΕ - Κοκκολιός, Σπυρίδων (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικής Ισχύος, 2018)
Στην παρούσα εργασία διερευνάται η επίδραση της εγκατάστασης αποθηκευτικού συστήματος μπαταρίας κεντρικής διαχείρισης στη λειτουργία μη διασυνδεδεμένων νησιών (ΜΔΝ) με υψηλή διείσδυση ΑΠΕ. Πραγματοποιήθηκαν προσομοιώσεις ετήσιας λειτουργίας σε δύο αυτόνομα ηλεκτρικά νησιωτικά συστήματα διαφορετικού μεγέθους και μείγματος παραγωγής, εφαρμόζοντας κατάλληλο μαθηματικό μοντέλο κατάρτισης και επίλυσης του προγράμματος κατανομής των μονάδων μέσω μεικτού ακέραιου γραμμικού προγραμματισμού. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν αφορούν στα τεχνικά και οικονομικά στοιχεία λειτουργίας του κάθε ηλεκτρικού συστήματος χωρίς και με την εγκατάσταση μπαταρίας, τόσο για την υφιστάμενη εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ όσο και για περιπτώσεις επέκτασής της. Εκτιμήθηκε ξεχωριστά η επίδραση της ονομαστικής ισχύος της μπαταρίας και της χωρητικότητας του αποθηκευτικού συστήματος. Πραγματοποιήθηκε ακόμα ανάλυση ευαισθησίας των οικονομικών αποτελεσμάτων ως προς την τιμή καυσίμου καθώς και αξιολόγηση της βιωσιμότητας της επένδυσης στην εγκατάσταση μπαταρίας κεντρικής διαχείρισης. Ένα από τα βασικά συμπεράσματα της παρούσας εργασίας είναι ότι η κύρια λειτουργία της μπαταρίας αφορά στην παροχή εφεδρείας, συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στην ενίσχυση της διείσδυσης της υφιστάμενης αιολικής ισχύος, δημιουργώντας παράλληλα πρόσφορο έδαφος για επέκταση των αιολικών εγκαταστάσεων. Ακόμα, φάνηκε ότι η βιωσιμότητα της επένδυσης της εγκατάστασης μπαταρίας κεντρικής διαχείρισης σε ΜΔΝ υψηλού κόστους παραγωγής και με αυξημένη διείσδυση ΑΠΕ είναι εφικτή, ωστόσο αναδείχτηκε η ανάγκη δημιουργίας πρόσθετων μηχανισμών αποζημίωσης.