Λιμενοσκόπιο Νήσου Λέσβου , Νήσου Χίου, Νήσου Σάμου - Σάρδη, Χρυσούλα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2018)
H γεωγραφική θέση της Ελλάδας, θεωρείται κομβικής σημασίας, με τους λιμένες της να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο ως κέντρα οικονομικής δραστηριότητας. Βασική παράμετρος της αποτελεσματικής απόδοσης των λιμενικών δραστηριοτήτων καθίσταται η υφιστάμενη κατάσταση των λιμενικών τους υποδομών. Για αυτό τον λόγο η συνεχής βελτίωση τους αποκτά χαρακτήρα επιτακτικό. Δεδομένου ότι ο εκάστοτε λιμένας ανταποκρίνεται σε διαφορετικά είδη δραστηριοτήτων με ανάλογη κλίμακα ως προς την ιεράρχηση βελτιωτικών παρεμβάσεων, αναδεικνύεται η ανάγκη για μελέτη του κάθε λιμανιού ξεχωριστά και της δημιουργίας μιας βάσεως δεδομένων στην οποία θα παρέχεται πλήρη καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης. Για τον παραπάνω λόγο, στην παρούσα διπλωματική εργασία δημιουργήθηκε μια τράπεζα δεδομένων για τους λιμένες- λιμενικές εγκαταστάσεις τριών νήσων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, της νήσου Λέσβου, της νήσου Χίου και της νήσου Σάμου. Αρχικά πραγματοποιήθηκε η καταγραφή όλων των εντοπιζόμενων λιμένων μέσω συμπλήρωσης απογραφικών δελτίων κυρίως με επί τόπου επισκέψεις ανά νησί και ανά εντοπιζόμενο λιμένα-λιμενική εγκατάσταση. Οι καταγραφέντες λιμένες - λιμενικές εγκαταστάσεις που εντοπίστηκαν ανά νήσο είναι: 66 για τη νήσο Λέσβο, 26 και για τη νήσο Χίο και 15 για τη νήσο Σάμο. Κατόπιν συλλογής των δεδομένων, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση των γενικότερων χαρακτηριστικών τους (είδος λιμένων, απόσταση από την πρωτεύουσα, πυκνότητα λιμένων που εντοπίζεται στις επιμέρους ακτογραμμές, κ.α.) ανά νησί. Εν συνεχεία, πραγματοποιήθηκε στατιστική ανάλυση και επεξεργασία μέσω πινάκων συνάφειας και ανάλυσης χ2, για τους λιμένες τοπικής σημασίας ως προς τις ελλείψεις των λιμενικών υποδομών ανά νησί και στη συνέχεια συγκριτική ανάλυση και των τριών νήσων μαζί. Σημαντικά στατιστικές παράμετροι ως προς το επίπεδο ελλείψεων των λιμενικών υποδομών εν συνόλω, εντοπίστηκαν: η απόσταση των λιμένων από την πρωτεύουσα, η ύπαρξη καθορισμένης χερσαίας ζώνης καθώς και η ύπαρξη τουριστικών υποδομών στην περιοχή εντοπισμού του εκάστοτε λιμένα. Τέλος, μέσω ανάλυσης δέντρου παρουσιάζεται η κατάταξη των παροχών των λιμένων, ως προς τον βαθμό συσχέτισης τους με τις ελλείψεις των λιμενικών υποδομών. Σύμφωνα με την ιεράρχηση που προκύπτει, οι ενδεδειγμένες παροχές θα μπορούσαν δυνητικά να χρησιμοποιηθούν ως δείκτες σε ένα μοντέλο αποφάσεων ως προς την ιεράρχηση μελλοντικών βελτιώσεων, εντάσσοντας επιτυχώς τα λιμάνια τοπικής σημασίας σε ένα πιθανό μοντέλο επενδύσεων.