Διανεμημένα πρωτόκολλα ασφαλείας για το διαδίκτυο των πραγμάτων - Βλαχοδημητρόπουλος, Γιώργος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής και Συστημάτων Πληροφορικής, 2018)
Αποτελεί πραγματικότητα το γεγονός ότι διανύουμε μία μεταβατική περίοδο όσον αφορά τις τεχνολογίες διαδικτύου και τα πρωτόκολλα ασφαλείας των επικοινωνιών. Το υπάρχον status quo είναι υπό ξεκάθαρη αμφισβήτηση. Εμείς, ως μηχανικοί του κλάδου έχουμε την υποχρέωση τόσο απέναντι στο αντικείμενο όσο και απέναντι στους εαυτούς μας να ξεπεράσουμε την ανασφάλεια που προκαλεί η αδράνεια της αλλαγής. Σε αυτό το πλαίσιο αποτελεί ανάγκη η ενασχόληση, με πιο κλινικό βλέμμα, των τεχνολογιών του Διαδικτύου των Πραγμάτων και του Blockchain. Μπορούμε πλέον να οραματιστούμε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον στο οποίο κάθε συσκευή θα αποτελεί κόμβο ενός τεράστιου δικτύου ανταλλαγής και αποθήκευσης πληροφοριών, του γνωστού και ως Διαδικτύου των Πραγμάτων (ΙΟΤ). Η συνδεσιμότητα ως συνέπεια της ύπαρξης αυτού του δικτύου γεννά μια πληθώρα προοπτικών βελτίωσης της εμπειρίας του μέσου ανθρώπου στην επαφή του με όλα τα εργαλεία software και hardware. Η νέα αυτή πραγματικότητα, ωστόσο, εμφανίζεται με το αντίστοιχο κόστος της αλλαγής. Η ύπαρξη αυτού του δικτύου γεννά ένα πλήθος νέων ζητημάτων όσον αφορά τις δομές αποθήκευσης πληροφορίας και την ασφάλεια. Τα υπάρχοντα πρωτόκολλα δεν αρκούν ώστε να καλύψουν τις νέες ανάγκες. Η ρηξικέλευθη τεχνολογία του Blockchain είναι πολλά υποσχόμενη για να καλύψει τα κομμάτια του puzzle της ασφάλειας που λείπουν. Το κίνητρο αυτής της διπλωματικής εργασίας υπήρξε , κατά πρώτον, η επισκόπηση του Διαδικτύου των Πραγμάτων και των θεμάτων ασφαλείας που προκύπτουν από την υλοποίησή του και κατά δεύτερον, πώς η νέα τεχνολογία του Blockchain μπορεί να προσφέρει λύσεις σε κάποια από αυτά.