Ναυτιλιακή λογιστική και φορολόγηση ναυτιλιακών επιχειρήσεων στην Ελλάδα - Αλεβιζοπούλου, Ευαγγελία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, 2018)
Η παρούσα εργασία, η οποία εκπονήθηκε στα πλαίσια της απόκτησης του Μεταπτυχιακού Τίτλου Τεχνο-οικονομικών Συστημάτων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, γίνεται μια εκτενής βιβλιογραφική έρευνα για την Λογιστική καθώς και την Φορολόγηση των Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Η Ναυτιλιακή επιχειρηματικότητα αποτελεί ένας από τους κεντρικούς πυλώνες της Ελληνικής Οικονομίας. Η συμβολή της ελληνικής ναυτιλίας στη χώρα μας είναι πολύπλευρη και δεν περιορίζεται στις εισροές στο ισοζύγιο πληρωμών από παροχή ναυτιλιακών υπηρεσιών, αλλά περιλαμβάνει έμμεσες οικονομικές επενδύσεις, καθώς και ευκαιρίες απασχόλησης προσωπικού. Στο πρώτο Κεφάλαιο παρουσιάζονται μερικά εισαγωγικά στοιχεία της πτυχιακής εργασίας όπως ο σκοπός και η μεθοδολογία η οποία ακολουθήθηκε για την εκπόνησή της. Στην συνέχεια στο Κεφάλαιο 2 δίνονται όλοι οι σημαντικοί ορισμοί που είναι απαραίτητοι για την καλύτερη κατανόηση του θέματος που αναλύεται. Στο ίδιο κεφάλαιο γίνεται μια σύντομη αναφορά στους λόγους της σύγχρονης οικονομικής κρίσης. Η οικονομική κρίσης που ξεκίνησε από την στεγαστική αγορά της Αμερικής επηρέασε την Ελληνική οικονομία και όλους τους κλάδους της, ακόμα και στην στιβαρή Ναυτιλία. Παρουσιάζονται τα αποτέλεσμα της κρίσης στον Ναυτιλιακό χώρο και σε ποιο ποσοστό ο κλάδος έχει καταφέρει να ανακάμψει σήμερα. Εν συνεχεία, στο Κεφάλαιο 3, αναλύεται το Κλαδικό Λογιστικό Σχέδιο το οποίο διαθέτει η πλειοψηφία των Ναυτιλιακών εταιρειών και γίνεται μια αναλυτική σύγκριση σε σχέση με το Ενιαίο Λογιστικό Σχέδιο. Το σύνηθες λογιστικό σχέδιο το οποίο εφαρμόζουν όλες οι Ελληνικές επιχειρήσεις δεν μπορεί να διαχειριστεί την πολύπλοκη παρακολούθηση των λογιστικών γεγονότων μιας Ναυτιλιακής, επομένως δημιουργήθηκε η ανάγκη ενός προσαρμοσμένου Λογιστικού Σχεδίου.Στο Κεφάλαιο 4 αναλύεται η φορολογική μεταχείρισης των Ναυτιλιακών εταιρειών-ιδιοκτητών πλοίων με ξένη και Ελληνική σημαία. Αρχικά, εξετάζονται και αναλύονται όλοι οι δυνατοί και σύγχρονοι τύποι Ναυτιλιακών εταιρειών που επιτρέπονται μέσω της Ελληνικής νομοθεσίας να δημιουργηθούν και να δραστηριοποιηθούν στην χώρα και στην συνέχεια δίνονται οι συντελεστές φορολόγησής τους. Η φορολόγηση των Ναυτιλιακών εταιρειών αποτελεί ένα πολύ ιδιαίτερο θέμα, καθώς ο συγκεκριμένος κλάδος συχνά χαρακτηρίζεται ως ο πιο ευνοημένος χώρος επιχειρηματικής δραστηριότητας από άποψη φορολόγησης. Τέλος, είναι σημάδι των καιρών, η πλειοψηφία τν Ναυτιλιακών επιχειρήσεων να μεταφέρουν την Έδρα τους σε άλλες χώρες, κυρίως στην φιλική προς την Ελλάδα, Κύπρο. Στο τελευταίο Κεφάλαιο της συγκεκριμένης πτυχιακής αναλύονται οι λόγοι που οδηγούν όλες τις Ναυτιλιακές εταιρείες να μεταφέρουν την έδρα τους και την δραστηριότητά τους εκτός χώρας.