Μελέτη απόκρισης χημικών αισθητήρων πτητικών ουσιών - Νενασέβα, Χριστίνα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, 2018)
Η παρούσα διπλωματική εργασία ασχολείται με την κατασκευή και τη μελέτη της απόκρισης χημικών αισθητήρων αντίστασης σε συγκεκριμένες πτητικές ουσίες. Οι αισθητήρες που κατασκευάστηκαν έχουν ηλεκτρόδια χρυσού που εναποτέθηκαν με θερμική εξάχνωση. Η διάταξη τους είναι ενδοδιαπλεκόμενη και επιτεύθηκε με αρνητική λιθογράφηση τους. Επάνω στα ηλεκτρόδια εναποτέθηκαν νανοσωματίδια λευκόχρυσου που παρασκευάστηκαν μέσω συστήματος ιοντοβολής υπό κενό. Κύριο ενδιαφέρον της εργασίας αποτελεί η μελέτη της επιλεκτικότητας που παρουσιάζουν οι διατάξεις σε συγκεκριμένες πτητικές ουσίες. Η επιλεκτικότητα του κάθε αισθητήρα εξαρτάται από το πολυμερές που έχει εναποτεθεί ως ανιχνευτικό μέσω. Η εργασία αποτελείται κυρίως από τρία τμήματα, το θεωρητικό / εισαγωγικό, το κατασκευαστικό και το πειραματικό. Στο πρώτο μέρος γίνεται μια περιγραφή και ταξινόμηση των αισθητήρων με εστίαση στους χημικούς που αποτελούν και το αντικείμενο της παρούσας εργασίας. Επίσης παρουσιάζονται τα βασικά χαρακτηριστικά των νανοσωματιδίων με μερική ανάλυση των τρόπων παρασκευής τους. Τέλος στο πρώτο μέρος περιέχονται τα γνωρίσματα των πολυμερών όπως και ανάλυση του τρόπου αλληλεπίδρασής του με τους αναλύτες. Στο κατασκευαστικό τμήμα γίνεται αναφορά των στόχων της εργασίας, περιγραφή της διάταξης που κατασκευάστηκε όπως και της αρχής λειτουργίας των αισθητήρων. Στη συνέχεια ακολουθεί εκτενής περιγραφή της κατασκευής των διατάξεων και των διεργασιών που πραγματοποιήθηκαν. Στο τρίτο και τελευταίο μέρος της εργασίας, το πειραματικό περιγράφονται οι πειραματικές διατάξεις που χρησιοποιήθηκαν και οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν. Τέλος παρουσιάζονται και σχολιάζονται τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τις μετρήσεις, η μέθοδος επεξεργασίας τους και μια μελέτη επιλέκτικότητας των αισθητήρων στις πτητικές ουσίες. Η εργασία ολοκληρώνεται με μία σύνοψη των συμπερασμάτων αλλά και προτάσεις για μελλοντικές εργασίες.