Προσομοιώματα για την αποτίμηση και τον υπολογισμό της τρωτότητας κτιρίων Ω.Σ. έναντι σεισμικών δράσεων - Αστήθα, Άννα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Αντισεισμικής Τεχνολογίας, 2018)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως αντικείμενο το σχεδιασμό και την αποτίμηση της απόκρισης υπό στατικές και δυναμικές αναλύσεις ενός τριώροφου και ενός οκταώροφου κτιρίου από οπλισμένο σκυρόδεμα. Αρχικά, πραγματοποιήθηκε ιδιομορφική και στατική μηγραμμική ανάλυση Pushover δίνοντας χρήσιμες πληροφορίες, όπως οι θεμελιώδεις ιδιοπερίοδοι και οι καμπύλες ικανότητας των κτιρίων. Στόχος της εργασίας είναι η εκτίμηση της σεισμικής τρωτότητας κτιρίων από οπλισμένο σκυρόδεμα υπό σεισμικές διεγέρσεις. Οι καμπύλες τρωτότητας είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που περιγράφει την πιθανότητα η βλάβη που θα εμφανιστεί στο κτίριο να υπερβεί μια συγκεκριμένη στάθμη. Τα δύο κτίρια μελετήθηκαν σε 30 σεισμούς μακρινού πεδίου, καθώς και σε 55 σεισμούς κοντινού πεδίου. Για την περίπτωση των σεισμών κοντινού πεδίου, εξετάστηκε επίσης η χρήση ισοδύναμων σεισμικών καταγραφών που αντιστοιχούν στους παλμούς τους. Για τους σεισμούς μακρινού πεδίου, εφαρμόστηκε η δυναμική μη-γραμμική μέθοδος πολλαπλών λωρίδων MSA (Multiple-stripe analysis) για την κλιμάκωση των σεισμικών καταγραφών. Οι σεισμοί κοντινού πεδίου μελετήθηκαν χωρίς κλιμάκωση χρησιμοποιώντας διαφορετικά μέτρα έντασης για κάθε σεισμική διέγερση. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων για τις δύο κατηγορίες σεισμών εξετάστηκαν τόσο σε όρους σχετικών μετατοπίσεων ορόφων (drifts) όσο και σε όρους μέγιστων επιταχύνσεων (PFA). Επιπλέον, στους σεισμούς κοντινού πεδίου έγινε σύγκριση των αποτελεσμάτων και των καμπύλων τρωτότητας που προέκυψαν από τους αρχικούς πλήρεις σεισμούς και τους αντίστοιχους παλμούς.